Visszaemlékezés az elmúlt 30 évre - Felavatták a püspöki székházat Kaposváron

Dr. Seregély István egri érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Kar elnöke áldotta meg tegnap este a két éve alapított kaposvári egyházmegye megújult székházát. Előtte az egyházmegye papjai rekollekción, azaz egy lelki felkészülésen vettek részt a főplébánián. Balás Béla kaposvári megyéspüspök Szent Lászlót választotta az egyházmegye védőszentjének, hiszen a király első temetkezési helye, Somogyvár, a magyar egyháztörténet legrangosabb települése. A két évforduló: a kaposvári egyházmegye második születésnapja és Szent László király halálának kilencszázadik évfordulója egybeesik; sőt a székház megáldását is László napra időzítették.

3x2 img1

Az egyházmegye kétszázharminc fiatal gitárosa-énekese gyűlt össze a zsúfolásig megtelt kaposvári székesegyház esti miséjén. A főcelebráns dr. Seregély István egri érsek volt. Az orgona- és a gitárszó felváltva hangzott fel az ünnepi szentmisén, amelyen dr. Kolber István, a megyei közgyűlés elnöke, Szita Károly, Kaposvár polgármestere is megjelent.

A mise után az ünnepi szertartás résztvevői átvonultak a felújított — Egyed Tibor, Mohay Gábor kaposvári és Perczel Dénes budapesti építész által tervezett — püspöki székházba.

Az épület átalakításához a Magyar Katolikus Püspöki Kar, az Amerikai Püspöki Kar, a német Renovábis, a Kirche in Not és az Europäischer Hilfsfonds segélyszervezetek, Friedrich Wetter müncheni bíboros érsek, Paul Iby eisenstadti püspök, dr. Miklósházy Attila, a külföldi magyarok püspöke, dr. Kada Lajos érsek, bonni nuncius, Valentin}’ Géza pápai prelátus, a Veszprémi Érsekség és sok hívő járult hozzá adományaival. Kaposvár önkormányzata 10 millió forintot biztosított e célokra.

img2

A díszteremben a kaposvári Szent Imre plébánia gitáros csoportja egy Szent László emlékére írt művel köszöntötte az egybegyűlteket. A megyéspüspök kérésére dr. Seregély István megáldotta az épületet, majd egy ősbemutatónak lehettek részesei a vendégek. Tolcsvay László Harangi László versére komponált művét adta elő sziklahitű László királyról.

A székház kivitelezője a Mozaik GMK volt, s a tervezők révén egy szolidan elegáns, sok célra alkalmas, ám még nem teljesen felszerelt épület született. Az egyházmegye adminisztrációs központjában intézik a személyi és az anyagi ügyeket. A papi továbbképzések, lelkigyakorlatok helye a székház, és itt folyik majd a világi hitoktatók és a kántorok képzése is. A Keresztény Értelmiségiek Kaposvári Csoportjának lesz otthona ez a hely. Alkalmanként kiállításokat, kamarakoncerteket rendeznek a nagyteremben, amelynek színpadán a katolikus gimnázium színjátszói próbálnak majd. Az alagsorban pedig hétvégenként az egyház fiataljai szervezhetnek különféle zenés programokat, találkozókat, amelyet egyesek amolyan „püspökdiszkónak” neveznek.

Lőrincz Sándor

Fotó: Lang Róbert

Megjelent a Somogyi Hírlap 1995. június 28-i számában.

Ünnepeljünk együtt 2023. május 27-én, a Kaposvári Egyházmegye alapításának harmincadik évfordulóján!
Információ és regisztráció: kaposvar.egyhazmegye.hu/egyhazmegyeinap
 
img 001
 
 
 
Read 562 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés