Továbbképzésre hívták a hitoktatókat

A 2022/23-as tanévben két alkalommal is módszertani továbbképzésre hívták a Kaposvári Egyházmegye hitoktatóit. Az első alkalmat október 24-én Nagyatádon, a másodikat február 27-én Nagykanizsán tartották. A képzéseket Bencéné dr. Fekete Andrea Anikó, a MATE Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem oktatási intézetigazgató-helyettese, egyetemi docens vezette.

img 007

A hitoktatók az életkori sajátosságoknak megfelelő témafeldolgozással és számonkéréssel kapcsolatos ismeretekkel gazdagodhattak, ősszel az alsó tagozatra, tél végén a felső tagozatra koncentrálva. A képzés céljaként a hitoktatók módszertani tudásának felfrissítését jelölték meg oly módon, hogy új, általuk eddig nem használt, gyakorlatias módszereket is megismerhessenek, kipróbálhassanak és megszerethessenek.

A módszertani továbbképzésen fontos szempont volt, hogy olyan módszerekkel ismerkedjenek a hitoktatók, melyekkel szívesen dolgoznak, hiszen ha a hitoktató jól érzi magát a tanórán és számára kedves módszereket alkalmazhat, akkor az a tanóra a gyermek számára is élvezetes, maradandó és élményteli lesz.

img 008

Az őszi alkalmon előtérbe került az alsó tagozaton jól alkalmazható módszerek közül a művészetterápia, a padlóképes módszer, a papírszínház használata is; tél végén pedig a felső tagozaton tanítóknál a szabadulószoba, a projektmódszer, a scrapbook és a gemifikáció módszerének feltérképezése is.

A továbbképzéssel kapcsolatban a résztvevő hitoktatók közül többen megosztották élményeiket, gondolataikat, melyeket alább adunk közre:

Nyulné Németh Erika (óraadó hitoktató):

Új lendületet adott az eddig ismertek felelevenítéséhez, az újdonságok kipróbálásához.

Deli Anikó Anna (hitoktató):

Nagy öröm volt számomra, hogy nem csak előadást hallottunk, hanem az egyes módszereket ki is próbálhattuk. A csoport, melyben a továbbképzésen részt vettem nagyon jó volt. Együtt ötleteltünk. Mindenki ötletét beletettük a feladat megvalósításába. Az is jó volt, hogy a végén mindegyik csoport megosztotta az elkészített feladatát. Így sok új ötlettel gazdagodtunk. A hangulat is remek volt. Köszönjük szépen ezt az együttlétet.

Morvainé Rózsás Zsuzsanna (mentor, hitoktató):

Minél több módszert megismerek, a képzéseken gyakorlom és azokat évfolyam szinten alkalmazni tudom. Ezáltal "élmény" lesz a hittan óra és a gyerekek tudása is bővül.

Bojtorné Király Márta (óraadó hitoktató):

A módszerek nagy részéről már tanultam, hallottam és alkalmazom is a pedagógiai gyakorlatban, mégis nagyon hasznosnak találom a tudás időnkénti "felrissítését" és más rendszerbe helyezését. Az előadó nagyon logikusan, érthetően, lényegretörően és gyakorlatiasan magyarázott. Élmény volt.

Kovács Csabáné (mentor, hitoktató):

Örülök neki, hogy sikerült részt vennem a nagyatádi alsós és a kanizsai felsős módszertani képzésen is. Számomra ez azért volt hasznos és fontos, mert mindkét korcsoportban tanítok diákokat és sok használható ötlettel gazdagodtam mindkét alkalmon. Az elméleti, majd a gyakorlati részekben megerősítést kaptam, hogy bátran alkalmazzak ezután is különböző módszereket és így a tanítványaim aktívan közreműködve tanulhassanak óráimon.

Tarnai László Józsefné Andrea (óraadó hitoktató):

Újszerű módszertani ismeretekkel lettem gazdagabb, amelyeket rögtön gyakorlati megvalósítás is követett. Jó hangulatú "csapatmunkának" lehettem részese a hittanos kollégákkal együtt.

Dr. Hajdúné Tóth Csilla (hitoktató):

Magas szakmai színvonalú képzésen vehettünk részt, mindkét alkalommal. Sok új és hasznos ötlettel gazdagodtunk, amiket a csoportmunkák során a gyakorlatban is kipróbálhattunk. Ennek én különösen örültem! Jó hangulat, csapatmunka, sok nevetés jellemezte a képzéseket. Köszönjük!

Bradics Bence (óraadó hitoktató):

Számomra nagyon hasznos volt a képzés két eddig általam nem ismert új módszer miatt. Az egyik a szabaduló szoba tanításban való alkalmazása. A játék manapság nagyon népszerű szórakozás, kikapcsolódás az emberek körében minden korosztályban. A Szentírás történetei remek alapanyagot szolgáltatnak a játék kialakítására. A másik -lévén az én kézügyességem a nullával egyenlő a hajtogatásos, rajzos, ragasztásos dolgokban, emiatt pedig a kézügyességet igénylő órákat eddig nélkülöztem- a Scrapbook készítés, ami sokkal inkább a fantáziát veszi igénybe és csak másodlagosan a kézügyességet. Ezt a két módszert ki fogom próbálni a jövőben.

Pandur Tímea (óraadó hitoktató):

Új irányokat, módszereket mutatott, amelyek új lehetőségeket, utakat jelentenek a gyermekekkel kapcsolatban kitűzött céljaim eléréséhez.

Suszter Miklós (hitoktató):

Rengeteg új ismeretet szereztem különféle módszerekről és eszközökről. Ilyenek voltak a következők: Művészetterápia, hittanos projekt tervezés, kamishibai színház, a tanulót a hittanórára ráhangoló egyszerű játékok, játék ötletek, padlóképes módszer.

 
Read 740 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés