Visszaemlékezés az elmúlt 30 évre - Kaposvárra érkezett a fatimai Szűzanya

Rendőri kísérettel gördült be a kaposvári székesegyház elé a fatimai Szűzanya szobrát szállító autó tegnap délután. A rekkenő hűség ellenére csaknem kétezer hívő és érdeklődő sereglett össze a debreceni Szent Anna templomból érkező kegyszobor fogadására.

img 001

– Meghatódott lélekkel állunk a Fatimában megjelent Szűz Mária szobra előtt. – Sok kegyhelyen jártunk már a világban, de most ő jött el ide, Kaposvárra, hogy anyai oltalma alá vegye az új egyházmegyét – mondta dr. Baróti János apát-plébános az ünnepi díszbe öltöztetett székesegyház főbejárata előtt, majd Madáchot idézte, a Szentírás igazára épülő profán művészi megfogalmazást: „Mondottam: ember küzdj, és bízva bízzál!” Gitárkísérettel csendült fel az Ave, Maria, majd egy cserkészleány Sík Sándor: A kék palást című versét mondta el. Újabb gitár- és énekszó, s a fehér Mária-szobrot a zsúfolásig megtelt székesegyházba szállították. Este fél hétkor ünnepi misét celebráltak, majd folytatódott az egyházmegyék és a plébániák imaórás áhítata. Éjféltől közös virrasztáson vettek részt a felnőtt és az ifjúsági csoportok.

img 004

Ma reggel hét, illetve nyolc órakor szentmisék lesznek, és újabb imaórák. Balás Béla kaposvári megyéspüspök délelőtt 11 órakor tart koncelebrált szentmisét, majd elbúcsúztatják a fatimai kegyszobrot, amely Nagykanizsán, s azt követően Marcaliban folytatja útját az egyházmegyében.

Lőrincz Sándor

Fotó: Kovács Tibor

Megjelent a Somogyi Hírlap 1994. július 19-i számában.

 
Read 738 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés