Visszaemlékezés - 30 éves a Kaposvári Egyházmegye

A Kaposvári Egyházmegye alapításának harmincadik évfordulójára készülve visszaemlékezünk az Egyházmegye meghatározó eseményeire.

img1

II. János Pál pápa 1993 pünkösdjének ünnepén kelt bullájával a Magyar Katolikus Egyház szervezeti felépítésének megváltoztatásáról döntött.

A pápai döntés nyomán a Dunántúlon a Veszprémi Egyházmegyéből létrejött a Kaposvári Egyházmegye, a Tiszántúlon pedig Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyéket magában foglalva megalakult a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye. A Szentatya kaposvári megyéspüspökké Balás Béla eddigi veszprémi segédpüspököt, debrecen-nyíregyházi megyéspüspökké pedig Bosák Nándor egri hittudományi főiskolai rektort nevezte ki.

Balás Béla kaposvári megyéspüspököt június 16-án iktatták be hivatalába, melyről a Somogyi Hírlap tudósítását adjuk közre:

Püspöki palota nélkül, pásztorbottal

Beiktatták a kaposvári megyéspüspököt

Balás Béla: Szűztiszta, hófehér lappal indul ez az egyházmegye

Fiatalok gitár- és énekszava köszöntötte a híveket a kaposvári Nagyboldogasszony székesegyházban tegnap délután Balás Béla püspök beiktatási szertartásán. A szentmisére százak sereglettek össze az új egyházmegyéből, s az országból.

Angelo Acerbi apostoli nunciust, valamint Paskai László hercegprímást érsekek, püspökök és papok vették körül; köztük Szendi József érsek és Mayer Mihály pécsi megyéspüspök. A szentmisén megjelent Bőgner Miklós címzetes államtitkár, köztársasági megbízott, Gyenesei István, a Somogy megyei és Pálfi Dénes, a Zala megyei közgyűlés elnöke, Szabados Péter, Kaposvár polgármestere, és ott volt több megyei és városi vezető is.

A beiktatási szertartás elején Szendi József veszprémi érsek ismertette a pünkösdkor kelt pápai bullát, majd latinul és magyarul olvasta fel azt a levelet, amelyben az új egyházmegye élére Balás Béla püspököt nevezte ki a pápa. A döntést tapssal köszönték meg az egybegyűltek. Angelo Acerbi apostoli nuncius, valamint Szendi József személyes jókívánságai is elhangzottak, amikor székében elfoglalta helyét, s átvette a pásztorbotot a kaposvári egyházmegye püspöke.

Az egyházmegye papsága nevében Wirth János köszöntötte Balás Bélát.

– Szent István a veszprémi püspökséget sziklára építette, a pápa a kaposvárit Betonra – mondotta arra utalva, hogy az 52 éves megyéspüspök ifjú korában betonhátvéd volt, s az idő múltával rajta maradt ez a megszólítás. Dr. Rosta István a hívek nevében mondta:

– Kaposvár első püspöke érti az ifjúság nyelvét. Gondja lesz arra, hogy hittel neveljen. Kormányozzon a pázmányi értelemben vett jó kormányos hitével, tudásával és ügyességével!

Balás Béla megköszönte a jókívánságokat és őszintén bevallotta: amikor megtudta a pápai döntést, így sóhajtott fel:

– Na, tessék, a Vatikán legújabb vicce! Tovább töprengve rájött Isten humora is benne van a döntésben, hiszen pénz, tartalék, összeköttetés nélkül érkezett Somogyba. Nem várja csodás püspöki palota, csak egy vándorbottal jött, mint a népmesék hőse, s azt csinál, majd egyházmegyéjében, amit tud.

– Drága kincs a szegénység, az egyszerűség – mondta – s akkor jó csak, ha az Úr fújja a vitorlánkat. Nem örököltünk semmit. Se botrányt, se jót. S hogy áldani vagy átkozni fognak-e, ezt majd a hétköznapok döntik el. A kritikákon, a fenntartásokon nem csodálkozom, hiszen a bizonyításhoz idő kell.

Balás Béla szentbeszédében megjegyezte azt is:

– A magyar nép joggal kételkedő. Ez a nép sokkal bölcsebb annál, hogy megrészegüljön a pompától. Ez a nép a szavak mögé figyel, legalább tíz év keserves bizonyítás kell arra: érezzék, itt valami megmozdult.

Szűztiszta, hófehér lappal indul ez az egyházmegye. A mi dolgunk bizonyítani, de alázattal. Ez hatalmas munkával, porfelhővel jár majd.

A szentbeszédet egyetemes könyörgés, majd az áldoztatás követte. A püspök általános helynöknek ideiglenesen Wirth Jánost nevezte ki, s elmondta azt is, míg nem költözik be püspöki rezidenciájába, a két város között ingázik majd.

A püspöki beiktatási szertartás a pápai és a magyar Himnusszal ért véget.

Lőrincz Sándor

Fotó: Lang Róbert

Megjelent a Somogyi Hírlap 1993. június 17-i számában.

***

Vitorlással érkezett Somogyba

Meghoztuk az új püspököt! – ez volt első szava az Esthajnal nevű vitorlás kapitányának, amikor a kötelet egy támfára tekerve tegnap délben kikötötte hajóját a siófoki mólóhoz.

Balás Béla, az új kaposvári megyéspüspök és dr. Szendi József veszprémi érsek szokatlan útvonalat választottak a kaposvári beiktatási ünnepségre igyekezve. Bár – mint azt később a hajó legénysége elárulta: friss szélben, remek időjárási körülmények között navigáltak Füredről a déli partra, miközben az atyák kedélyesen diskuráltak. Mint mondták: jól viselték a másfél órás utat, s ennek oka az is, hogy „Balás püspök úr hozzá van szokva a kalandozásokhoz, a túrázásokhoz”. A parton Molnár Árpád, Siófok polgármestere és Wirth János helyi esperes köszöntötte az egyházi méltóságokat. Az esperes azt is mondta; reméli, hogy a Balaton nem vízválasztója, hanem összetartó kapcsa lesz a két egyházmegyének.

A siófoki középiskolások gitárral kísért köszöntő énekkel fogadták Balás Béla püspököt, aki Somogy megye térképét szorongatva a kezében lépett le a hajóról.

Czene Attila

Fotó: Kovács Tibor

Megjelent a Somogyi Hírlap 1993. június 17-i számában.

***

A harmincéves évforduló alkalmából egyházmegyei napot szervezünk 2023. május 27-én, melyre szeretettel várunk!

Program:

9.30    Megnyitó - Kossuth tér

                           - köszöntőt mond Varga László megyéspüspök és Szita Károly polgármester

                           -  közreműködik a Nagyboldogasszony Iskolaközpont Fúvószenekara

10.15    Lackfi János előadása - Szivárvány Kultúrpalota

11.30    Szentmise - Nagyboldogasszony székesegyház

                             - főcelebráns: Dr. Udvardy György veszprémi érsek

12.30    Ebéd

13.30    „A templom, ahol otthon vagyok” pályázat díjkiosztója - Nagyboldogasszony székesegyház

13.30     30 éves a Kaposvári Egyházmegyei Karitász - kerekasztal beszélgetés - Körkápolna

14.30     „Számomra az élet Krisztus” - kerekasztal beszélgetés -  Szivárvány Kultúrpalota

               Varga László püspök atyával, Keresztes IlonávalMohay Tamással és Tapolyai Emőkével. A beszélgetést vezeti: Vágvölgyi Gergely.

16.30     Zenés hálaadás - Kossuth tér

A részvétel ingyenes, azonban a szervezés megkönnyítése érdekében kérjük, hogy regisztrálj a linken: REGISZTRÁCIÓ.

 
Read 905 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés