Fórumbeszélgetésre hívták a párokat a Házasság Hetén

Gyermek minden áron? – Mi a mi utunk? címmel szerveztek fórumbeszélgetést a Házasság Hete kaposvári programsorozatának keretein belül, 2023. február 13-án.

img 002

Az alkalmon Udvardy Márton és felesége, Udvardyné Tóth Lilla életvédő referensek; Dr. Péterfi István szülész-nőgyógyász; Dr. Kállay Csilla, FEMM cikluskövetés-oktató; illetve Szigeti Tamás és felesége, Szigetiné Hornung Krisztina beszélgettek.

– Egy házaspár életében az egyik legnagyobb csoda, ha gyermekük születik. Azonban ez sok párnál nem adatik meg, s egy nagyon fájdalmas dologgá alakul át a gyermekvárás folyamata – emelte ki Udvardy Márton a beszélgetés elején, majd hozzátette: a fórumbeszélgetés során érintik a cikluskövetés, a helyreállító orvoslás, a mesterséges megtermékenyítés és az örökbefogadás kérdését is.

– Napjainkban egyre súlyosabb probléma a meddőség – hangsúlyozta Dr. Péterfi István szülész-nőgyógyász, majd hozzátette: míg régebben tízből egy, ma már tízből három-négy párnál fordul elő meddőség, melyről orvosi értelemben akkor beszélünk, ha fogamzásgátlás nélküli rendszeres nemi együttlét mellett egy év időtartam alatt sem fogan meg a magzat. A szülész-nőgyógyász ezt követően a mesterséges megtermékenyítés különböző formáiról és veszélyeiről beszélt.

img 006

Dr. Kállay Csilla, cikluskövetés-oktató a helyreállító orvoslásról és a cikluskövetésről osztotta meg gondolatait. Elmondta, hogy a női ciklus során számos hormon összehangolt működése szükséges ahhoz, hogy az ovuláció megfelelő módon végbemenjen. Ezeknek a belső, hormonális változásoknak jól megfigyelhető külső testi jelei vannak. Ha ezeket a nő megtanulja megfigyelni, táblázatba vezetni és értelmezni, számos információt nyerhet nem csak a termékeny-terméketlen időszakairól, de az egészségéről is. Ezt hívjuk cikluskövetésnek, mely segíti a nőket, hogy tisztában legyenek a bennük zajló folyamatokkal, és észrevegyék az esetleges rendellenes működést.

– A ciklustáblázatot, mint diagnosztikus eszközt használja a helyreállító medicina. A cél az egészség helyreállítása. A meddőség egy tünetegyüttes, melyet meg kell próbálni feltárni, kezelni, gyógyítani, hogy utána spontán, természetes módon jöhessen létre a megtermékenyülés – fogalmazott Dr. Kállay Csilla.

Szigeti Tamás és felesége, Szigetiné Hornung Krisztina saját történetüket osztották meg a gyermekvárással és örökbefogadással kapcsolatban. Elmondták, hogy vérszerinti gyermekük hosszabb idő után született, s szerettek volna egy testvért a számára, s az örökbefogadás mellett döntöttek.

img 001

A beszélgetés végén Udvardyné Tóth Lilla a magzatvesztés utáni gyászról beszélt. Rávilágított, hogy a lelki gyógyuláshoz mennyire fontos végighaladni a veszteségfeldolgozáson. Elmondta, hogy ez a fajta gyászfolyamat nagyon hasonló ahhoz, amikor egy már megszületett hozzátartozót veszítünk el, azonban itt az édesanya nem jár feketében, nem vesz ki szabadságot a szenvedés miatt, s a társadalmi nyomás is a történtek eltitkolása felé tereli az édesanyákat. Az életvédő referens gondolatait követően, a fórumbeszélgetés második felében a jelenlévőknek lehetőségük adódott kérdéseket feltenni az előadóknak.

Fotó: Kling Márk

 
Read 1084 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés