„Házasságban élni jó!” – Kaposváron is kezdetét vette a Házasság Hete

Hazánkban 2023-ban tizenhatodik alkalommal rendezik meg a Házasság Hetét a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával. Kaposvár immáron nyolcadik alkalommal csatlakozik a programsorozathoz, amelynek megnyitóünnepségét február 12-én tartották.

img 002

Az alkalmon Ház Gergely, a Csakazértis a Családokért Egyesület elnöke köszöntötte a jelenlévőket. – A Házasság Hetének két célját biztosan látjuk. Az első, hogy a pároknak lehetőségük nyíljon a közös, minőségi együtt töltött időre akár oly módon, hogy meghallgatnak egy-egy előadást, vagy részt vesznek a különböző programokon.

A másik üzenet, hogy házasságban élni jó! Nem feltétlenül könnyű, de jó. S persze ez nem magától működik. Ha azt mondom, hogy a házasság munka – s ez nem csak saját gondolatom –, akkor ezzel azt mondom, hogy időt és energiát kell rá szánni, s így egymásra is időt és energiát kell szánni. Ezt az üzenetet szeretnénk közvetíteni, hiszen a világban rengeteg, ezzel ellentétes üzenettel találkozhatunk.

img 009

Varga László megyéspüspök köszöntőjében a Teremtés könyve alapján osztotta meg gondolatait. – Házasságban élni jó? – hallottuk a kérdést. A héten folyamatosan a Teremtés könyvét olvassuk az szentmiséken. Isten megteremtette a saját képére és hasonlatosságára az embert férfinak és nőnek. A Bibliában azt olvassuk: „Isten látta, hogy mindaz, amit alkotott, az nagyon jó. A többi teremtményre csak azt mondja, hogy jó, azonban a férfira és nőre azt, hogy nagyon jó. Ezt követően megáldotta őket. Ez a valóság.

A krízis akkor kezdődik, amikor az ember feltételez és elvárásokat támaszt. Azt javaslom, hogy amikor krízisbe kerülünk, mindig térjünk vissza a kinyilatkoztatáshoz, az igazsághoz. Ez nagyon nehéz, mert mindig fölébe helyezzük az érzéseinket, a statisztikánkat és a tapasztalatainkat az igazságnak. Csak akkor erősödünk meg újra, amikor visszatérünk a Szeretet igazságához. Akkor, ha nem támasztunk elvárásokat, feltételezéseket, melyeket nem lehet teljesíteni.

Gyökössy Endre pasztorálpszichológustól olvastam a valóság szeretetéről, hogy ha nem valósult meg az, amit szerettél volna, még mindig szeretheted azt, ami van. Ha a feleséged, vagy a férjed nem lett olyan, mint amilyennek szeretted volna, még mindig szeretheted azt, amilyen lett.

Mikor megszerettétek egymást, s igent mondtatok egymásra, már jelen volt köztetek nemcsak Isten áldása, hanem a bűn misztériuma is. Ebből következik, hogy állandóan gyógyítani kell a kapcsolatot, s újra kell kezdeni. Szent Pál írja egy, az efezusiakhoz írt levelében, hogy „haragudjatok, de ne vétkezzetek! Ne nyugodjék le a nap haragotok felett! Ne hagyjatok teret a sátánnak!”

Szabad haragudni. Mindenki haragszik, aki szereti a másikat. A harag önmagában csak egy érzés, nem morális kategória. Az izgalmas az, hogy mit kezdesz a haragoddal, mert abból lesz aztán áldás, vagy még nagyobb szenvedés. Meg kell tanulnunk kezelni a haragunkat, s meg kell tanulnunk bocsánatot kérni, megbocsátani, kiengesztelődni és újrakezdeni.

Minél gyorsabban és minél többször történik meg ez – Jézus szerint hetvenszer hétszer, vagyis mindig –, annál jobban elmélyülhet a szerelmetek és szeretetetek – fogalmazott a megyéspüspök megnyitóbeszédében.

img 010

A főpásztor szavait követően Prof. Dr. Bagdy Emőke magyar klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta tartott előadást, aki a boldog párkapcsolat titkairól beszélt. Az előadás hamarosan megtekinthető a Kaposvári Egyházmegyei Stúdió YouTube csatornáján.

Az alkalmon Rozina-Gobor Brigita zongorán, Rozina Gábor harsonán működött közre.

Fotó: Kling Márk

 
Read 1211 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés