Akolitusokat képzenek Kaposváron

A Joppé Evangelizációs Központ által szervezett egytanéves akolitusképzésre idén tizenöten jelentkeztek. A jelöltek a kilenc hónap alatt számos képzési alkalmakon vesznek részt, melyek közül a legutóbbit január 21-én tartották.

img 001

– A képzés célja, hogy minél többen tudjanak elkötelezetten szolgálni az egyházban – fogalmazott Udvardy Márton püspöki szertartó, evangelizációs munkatárs. – Nagyon szerteágazó az, hogy milyen feladatokat végeznek az akolitusok. A szó gyertyavivőt jelent, legtöbb esetben az evangélium alatt, illetve be- és kivonuláskor a gyertyákat kezelik az akolitusok. A II. Vatikáni zsinat óta azonban igeliturgiát és temetést is végeznek, illetve többek között segédkezhetnek az áldoztatásban, vagy elvihetik az Oltáriszentséget a beteg testvéreinkhez.

A képzésre legtöbb esetben a plébános hívja meg az akolitusjelöltet. A jelentkezésnek vannak feltételei, a jelöltnek részesülnie kellett a bérmálás szentségében, illetve püspöki engedélyhez kötött, plébánosi, vagy lelkivezetői ajánlással. Továbbá szükséges hozzá egy befogadó plébániai nyilatkozat, melyben a plébánia jelzi, hogy szüksége van egy munkatársra, aki segítséget nyújt.

Az akolitusok elsősorban szolgálatként végzik a tevékenységüket, imádságokat és ájtatosságokat is vezetnek, illetve közösségeket tartanak fent. Ezek a szolgálatok kiemelkedően fontosak olyan területeken, ahol nem tud folyamatosan jelen plébános, mert éppen egy filiáról, vagy kisebb falvakról beszélünk. Fontos, hogy a pap távollétében is segítse valaki a közösséget, imádságokat, vagy igeliturgiát tartson szentáldozással.

A képzés egy tanévet ölel fel. Szeptemberben kezdődik, majd júniusban történik az akolitusavatás, melyet áprilisban megelőz a lektoravatás. A lektorok elsősorban a felolvasásban segítenek a szentmiséken.

Az idei évben június 17-én, 15.30 órakor lesz a Nagyboldogasszony-székesegyházban az akolitusavatás.

Fotó és videó: Szerafin Zoltán

 
Read 901 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés