„Meg kellene tanulnunk úgy szeretnünk, ahogyan az Úr szeret” – Hegedüs Gábor evangélikus lelkész hirdetett igét a kaposfüredi Szent Őrangyalok-templomban

2023. január 20-án, pénteken a kaposfüredi Szent Őrangyalok-templomban folytatódott az ökumenikus imahét kaposvári programsorozata. Pisztora Ferenc plébániai kormányzó szavait követően Hegedüs Gábor evangélikus lelkész hirdetett igét.

img 002

„Én legeltetem juhaimat, és én keresek nekik pihenőhelyet – így szól az én Uram, az Úr. Az elveszettet megkeresem, az eltévedtet visszaterelem, a sérültet bekötözöm, a gyengét erősítem, a kövérre és az erősre vigyázok; úgy legeltetem őket, ahogy kell.” (Ez 34, 15-16.) – Nagyon szép az idei ökumenének az alapigéje, mondanivalója. S talán az egyik legszebb igeszakasz az, amit most felolvastunk Ezékiel könyvéből. Önmagában hordozza azt, amit az idei esztendőben, 2023-ban a szívünkre kíván helyezni az ökumené ünnepe. […]

img 006

A próféta szavaiban látjuk Isten bemutatkozását, s az ember fölötti ítéletet. Mert Isten az ige első felében elmondja, hogy nem tesz különbséget a saját „báránykái” között. Nem csak az erősre vigyáz, hanem az elesettet, a gyengét meggyógyítja. Nincs számára járulékos veszteség. Az elveszettnek utánamegy, mindegyiket szereti. Nem értékesebb egyik a másiknál, az erősebb a gyengébbnél. Ha tovább olvassuk az igét, láthatjuk, milyen az ember, a „bárányok” maguk között.

Kritikaként illeti a próféta, hogy lám, ott vannak a bárányok és egymást sodorják és egymásnak piszkítják be a vizet. Egymást lökdösik el a legelőről és csak az erősebbek jutnak oda a finom falatokhoz és a tiszta vízhez.

Ilyen az Isten és ilyen az ember. Az egyik végtelenül szeret, nem tesz a sajátjai között különbséget külsőség, vagy adottság alapján sem. Az ember azonban már válogat. Valaki számomra értékesebb, és valaki nem. Nagy igazság van benne, hogy milyennek kellene lennünk. Meg kellene tanulnunk úgy szeretnünk, ahogyan az Úr szeret – fogalmazott az evangélikus lelkész, akinek a teljes igehirdetése meghallgatható:

Fotó és videó: Kling Márk

 
Read 945 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés