„Az igazság szabaddá tesz titeket!” – Kisiván Csaba plébániavezető lelkész hirdetett igét a kaposvári evangélikus templomban

2023. január 19-én, csütörtökön a kaposvári evangélikus templomban folytatódott az ökumenikus imahét kaposvári programsorozata. Az alkalmon Hegedüs Gábor evangélikus lelkész köszöntötte a jelenlévőket, majd Kisiván Csaba, a kaposvári Szent Kereszt-templom plébániavezető lelkésze hirdetett igét.

img 006

– Amikor manapság hitről beszélünk, illetve az igazi, valódi mély hit ismérveit keressük, általában inkább gondolunk szeretetre és irgalomra, mint harcos fellépésre, éles szembenállásra, kontrasztra. Persze nem tagadjuk, hogy a hitben is van igen és van nem, de inkább vágyunk valami kiegyensúlyozott béketapasztalatra. Valószínűleg mindannyiunk lelki alkatához közelebb álló érzés, hogy békét, szeretetet, irgalmat szeretnénk. Nem szabad elfelejtenünk azonban, s talán nem is tudjuk elfelejteni, hogy hitünk története sokféle szembenállás nyomát hordozza.

Igaz ez az üdvösségtörténetre, ahol ott vannak a bűnök, a megtérések, szembenállások, és a szabadítás. Csak ha egy-egy nagyobb példát említünk, Mózes a pályafutását egy gyilkossággal kezdi, Dávid, a nagy király szintén egy gyilkoság bűnével néz szembe. Péter apostol, a kiválóság a kritikus pillanatban háromszor tagadja meg Jézust. Ha az egyháztörténetre gondolunk, akkor igaz ez a szembenállás a szakadásokra is, illetve igaz a saját életünkre is.

img 003

A belső béke és a kiegyensúlyozottság nem egy pillanat gyümölcse és nem is a létező diszharmóniák tagadása, semmibe vétele. A béke, a kiegyensúlyozottság az egy folyamat eredménye lehet. Az evangéliumok Jézust is úgy mutatják be, mint aki növekvő feszültségben ki akar tartani Isten igéjének hirdetésében, a bűnök következményeinek a feloldásában, a betegek gyógyításában, az elesettek felemelésében.

Jézus működését végigkíséri a határozottság, a feszültség és az igazság kendőzetlen kimondása. Kemény mondat a hét vezérigéje, s nem kevésbé kemény szentírási szakaszt kaptunk a mai napra is. „Tanuljatok meg jót cselekedni, törekedjetek az igazságra!” A mai evangéliumban azt halljuk Jézustól, hogy „ne engem sirassatok, hanem magatokat és gyermekeiteket sirassátok!”

Az igazság nagyon kemény dolog. Jézus azt mondja, hogy „az igazság szabaddá tesz titeket!” A kérdés felénk, hogy akarjuk-e ezt? Akarjuk-e azt az igazságot, mely szabaddá tesz minket? – tette fel a kérdést Kisiván Csaba plébániavezető lelkész, akinek teljes igehirdetése meghallgatható:

Fotó és videó: Kling Márk

 
Read 549 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés