Adventi készülődés a Zalaszabaron

Számos lelki programmal készülnek karácsonyra a zalaszabari Szent Gellért Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda Sík Sándor Tagintézményében. Alább Csató Lászlóné tagintézmény-vezető beszámolóját adjuk közre.

img 010

Az advent hetei kicsiket és nagyokat egyaránt megmozgatnak iskolánkban. A reggelek az iskolai adventi koszorú, majd betlehem melletti közös gyertyagyújtással, közös énekléssel indulnak. A reggeli imákat, elmélkedéseket Kelemen István atya, valamint az iskola pedagógusai vezetik. Az itt elhangzó gondolatok a családi szeretettel, a mosoly fontosságával, az együttérzéssel, egymás segítésével kapcsolatosak.

December 6-án alsó tagozatosainkat meglátogatta a Mikulás, akit a gyerekek nagy örömmel és szebbnél szebb énekekkel vártak. Azt is bevallották neki a kicsik, hogy ugyan nem mindig voltak jók, de törekedtek a jóságra. A Mikulás-délutánon a 4. osztályosok tanulságos jelenettel lepték meg társaikat.

Idén is elindult a „Szentcsalád-járás”: Mária, József és a kis szamár osztályról osztályra járva egyre közelebb viszi tanulóinkat a karácsonyi eseményekhez. Iskolai karácsonyfánkat napról napra osztályonként díszítjük, így egyre több kézzel készített angyalka kerül a fára.

img 008

Hagyományainkhoz híven ebben az időszakban lelkinapot tartottunk, melyre idén meghívott vendégeink Dr. Magyar Lóránt mentálhigiénés szakember, állandó diakónus és felesége Éva voltak. Az alsó tagozatosokat Éva a művészetterápián keresztül ösztönözte közös gondolkodásra. Az együtt alkotás örömét élhették meg ezzel a gyerekek. Az elkészült karácsonyi képekben a kicsik igyekeztek a saját belső világukat kivetíteni.

A felsősök Lóránt vezetésével arról beszélgettek, hogy adventben mire várunk, és mire várunk a saját életünkben. Ezután történetekkel, mesékkel vezette rá a tanulókat, hogy miben áll a „jószerencse”. Mi szükséges ahhoz, hogy valaki szerencsésnek mondhassa magát, és elérhesse céljait. Elhangzott a párbeszédek közben, hogy mindenki eredeti, de van, aki törekszik, hogy ezt megélje, hogy a benne rejlő kincseket, talentumokat felhasználja.

A lelkinap ideje alatt István atya mindenkinek lehetőséget biztosított, hogy elvégezhesse szentgyónását, hogy majd tiszta szívvel és lélekkel érkezzen a karácsonyfához. Segítségünkre volt Bota Szimóna Krisztina, aki délelőtt a szentmise énekeit tanította meg tanulóinknak.

img 005

A nap folyamán többször is elhangzott Pál apostolnak az a gondolata, hogy „a jó cselekvésében pedig ne fáradjunk el, mert a maga idejében aratunk majd, ha meg nem lankadunk. Ezért tehát, míg időnk van, tegyünk jót mindenkivel.”

A lelkinapunkat közös szentmisével zártuk, melyen Magyar Lóránt és Kelemen István atya visszautalt azokra a gondolatokra, melyek a nap folyamán elhangzottak. Nagyon megható volt, ahogy a szentmise közben a gyermekek hangján felcsendült a Szeretethimnusz. Az adventi készülődésünk csúcspontja majd az utolsó tanítási napon előadásra kerülő karácsonyi műsor lesz, melyre minden osztály nagy szeretettel készül.

Forrás és fotó: Csató Lászlóné - Szent Gellért Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda zalaszabari Sík Sándor Tagintézmény

 
Read 548 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés