Vasárnap este a negyedik gyertya is felgyúlt a kaposvári Kossuth téren.

Advent negyedik vasárnapjának estéjén a történelmi egyházak képviselői imádkoztak áldást mondva a városra és annak minden lakójára. Az ünnepi alkalom Kaposvár kórusainak előadásával vette kezdetét, majd Szita Károly polgármester köszöntötte a jelenlévőket.

img 001

– A kaposváriak együtt akarják megélni az ünnepeket. Nekünk a várakozás a reményt és az egymásra való odafigyelést jelenti. Talán ezért is vagyunk ilyen sokan most itt a téren, mert együtt szeretnénk ezt átélni – fogalmazott a polgármester, akinek szavait követően Dr. Petró László református lelkipásztor osztotta meg gondolatait.

img 005

– Az idei karácsonynak az egyik legfontosabb szava a békesség. Mindenki azt kérdezi, hogy vajon legalább az ünnepre le lehet-e tenni a fegyvert, s hogy vajon legalább az ünnepre lehet-e békét kötni, meg lehet-e nyugodni? Az a békesség, mely a karácsonyi történetből árad, messze túlhaladja a mi emberi vágyainkat. Nemcsak arra ösztönöz, hogy karácsonyra békéljünk meg egymással, s legalább az ünnepen hagyjunk magunk mögött mindent, hanem azt üzeni, hogy Krisztus békessége azt jelenti, hogy a másiknak a lehető legjobbat akarom. Odalépek a másik mellé, ha úgy tetszik, akkor belelépek a másik helyzetébe azért, mert azt akarom, hogy Isten közelsége az ő életében is ott legyen – fogalmazott a lelkipásztor.

img 006

Hegedüs Gábor evangélikus lelkész és családja idén nem a saját otthonunkban élik meg az ünnepet, így karácsonyfájuk sem lesz. A lelkész elmondta, hogy az ünnepben a legcsodálatosabb az, hogy a szerettei ott lesznek mellette. Annak ellenére, hogy az idei karácsony sokaknak lemondásokkal teli lesz, a lényeg megmarad: azok, akik igazán fontosak, közel lesznek, s aki a leginkább fontos, az Úr Jézus Krisztus pedig sosem volt távol.

img 007

– Az egyházi évben az advent a készület ideje. A sötétségből a lelki világosság felé való haladás. Istenünk közel jött Fiában, aki nem elítélni akar, hanem életünk részévé válni, s felemelni minket. Az adventi koszorún az egyre erősödő fények ezt jelzik számunkra – hangsúlyozta Varga Péter esperes-plébános, majd folytatta: aki élvezetet keres az ünnepben, annak lehet, hogy kellemes lesz karácsony, azonban aki magát az Úr Jézus Krisztust keresi, annak semmi sem fog hiányozni, s kegyelemteljes lesz a karácsony, mert Jézus Krisztus teljesen betölti az ember szívét.

Az ünnepi alkalmon közreműködött a Tüskevári Népdalkör, a Korona Énekkar, a Református Kórus és a Zenekedvelők Kórusa Kerekesné Pytel Anna vezetésével. A városi ünnepségsorozat Vastag Csaba koncertjével ért véget.  

Fotó: Kling Márk

2022.12.18.

 
Read 440 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés