Adventi léleknyitogató a püspökségen

A Somogy Megyei Szeretet Szociális Otthon Szeretet kórusának ihletett produkciója segítette a lelki ráhangolódást azon a hagyományos adventi eseményen, amelyet a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Somogy Megyei Kirendeltsége rendezett csütörtökön a kaposvári püspöki székház nagytermében. A berzencei intézmény ellátottjai egyebek mellett a Szeretethimnuszt idézték zenés összeállításukban.

img 010

„Nemcsak kenyérrel él az ember, hanem minden tanítással is, amely az Isten szájából származik” – olvashatjuk Máté Evangéliumában. Az idei adventi léleknyitogató szervezői ezt a bölcsességet választották mottóul.

A somogyi intézményhálózat ellátottjait, gondozottjait, mentálhigiénés munkatársait, a somogyi kirendeltség dolgozóit, az egyházak és a társszervezetek képviselőit Gelencsér Attila országgyűlési képviselő köszöntötte, aki Böjte Csaba atya szavaira utalva kifejtette: ha nincs élő Isten, istenpótlékot keresünk. Egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy hamis valóságok ketrecében élünk, ezért erősíteni kell hitünket.

img 003

A rendezvényt dr. Simon Attila István, az SZGYF főigazgatója nyitotta meg, gratulálva a nemes kezdeményezéshez. Beszédében kiemelve: egy hívő földi halandó számára ritkán adatik meg, hogy három püspök mellett ülhet – utalva a meghívott egyházi vezetőkre. A főigazgató megnyitójában a szociális ágazatban dolgozó százezer munkatársra vonatkoztatva arról beszélt, hogy „az egymás felé fordulás, az empátia számukra nem csak szakmai követelmény, de lelki tartalom is, túlmutat a jogszabályban megfogalmazott kötelezettségeken, az intézményi házirenden, vagy akár a munkaköri leírásokon.” Csak a hit, remény, öröm és szeretet négyesében végezhetjük alázattal teli szolgálatunkat – tette hozzá.

Az adventi léleknyitogatón elsőként Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke az Úr közelségéről beszélt előadásában. Azt nyomatékosította: Isten nem engedte el a kezünket, folyamatosan vezet bennünket ma is. S hogy miként tapasztalhatjuk meg az Úr közelségét? Azt mondta: mindenekelőtt a belőle áradó öröm adhat értelmet életünknek, hiszen ismerjük a buzdítást: Örüljetek az Úrban mindenkor! A püspök az aggódás helyett elmondott imádságra helyezte a fókuszt, illetve a gyakori hálaadásra, és a kérésre, hogy legyen minden a Teremtő akarata szerint.

A teljes előadás megtekinthető:

Szemerei János, a Nyugati Evangélikus Egyházkerület püspöke előadásában Zakariás próféta könyörgése kapcsán idézte az Ószövetség képeit, megemlítve egyebek mellett a választott nép Egyiptomból való szabadulását, valamint a babiloni fogságból való szabadulást. A püspök is hangot adott annak: a templomban velünk lakó Isten mindig megőrzi népét. Ez nemcsak a múltban, a történelem folyamán volt így, hanem így van napjainkban és a jövőben is eképp lesz, s ez nagy reményforrás.

A teljes előadás megtekinthető:

Varga László megyéspüspök számos személyes példát említve életéből, azt emelte ki tanításában: olyan időket élünk, hogy megrostálnak bennünket, ezért hitben és szeretetben meg kell erősödni mindannyiunknak. Számára az advent üzenete, hogy képesek vagyunk-e másként gondolkodni és cselekedni, szeretnénk-e a sötétben a világosság fia lenni, mert ha igen, akkor valóban fény lehetünk, igazodási pont, amelyre nagy szükség van a szociális és gyermekvédelmi ellátórendszerben is.

A teljes előadás megtekinthető:

 

Mindhárom püspök-előadó köszönetet mondott az ellátórendszerben dolgozóknak, majd az egyházi vezetők megáldották a jelenlévőket. Az adventi léleknyitogatót Nábrádi Csilla, az SZGYF Somogy Megyei Kirendeltsége igazgatóhelyettese zárta be. A bennünk bujkáló változás-változtatás lehetőségére irányítva a figyelmet, egy megható történetet mesélt el a vak koldusról, akinek nem adtak adományt egészen addig, míg valaki táblája hátlapjára azt nem írta: milyen szép a mai nap, csak én ezt nem láthatom…

Az emelkedett hangulatú eseményen részt vett többek között dr. Mátrai Márta, az Országgyűlés háznagya, dr. Neszményi Zsolt főispán, valamint Biró Norbert, a vármegyei közgyűlés elnöke is.

Lőrincz Sándor

Fotó: Kling Márk
Videó: Szerafin Zoltán

 
Read 703 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés