„Őrizzétek a béke, hit, szeretet és remény lángját!” – Püspöki látogatás a Borostyánvirág Anyaotthonban

2022. december 4-én a kaposvári Borostyánvirág Anyaotthonba látogatott Varga László megyéspüspök.

img 001

Az alkalmon Orlik István és Horváth Vera Anna, a Kultúr Találka zenekar két tagja Mikulásváró énekekkel készült a gyermekek számára, majd megzenésített verseket adott elő.

Varga László megyéspüspök a betlehemi pásztorokról mesélt, majd a békességről, hitről, szeretetről és reményről, mint az adventi koszorú négy lángjáról beszélt.

– Az adventi időszakban minden vasárnap meggyújtunk egy újabb gyertyát a koszorún, s mire karácsony lesz, mind a négy gyertya égni fog. Karácsonykor megszületett Jézus Krisztus, akit úgy hívnak, hogy a Világ Világossága. Ezért minél közelebb vagyunk karácsonyhoz, annál nagyobb lesz a fény, s annál több gyertya ég az adventi koszorún. Ezek a gyertyák lehetnek különféle ajándékok, s azt gondolom, hogy a négy legfontosabb ajándékot jelképezik, melyre az embernek legnagyobb szüksége van.

img 005

Az egyik a béke ajándéka. Hogy mekkora ajándék a béke, azt akkor tudjuk leginkább, amikor békétlenség, veszekedés, megosztottság van körülöttünk. Senki sem szeret feszültségben, békétlenségben élni. Az egyik legnagyobb ajándék a béke.

A másik gyertya a hit gyertyája. Hit nélkül az emberek nem tudnak élni. Ha ti nem hinnétek valakiben, akkor nem tudnátok élni. Ha a kisbaba nem hisz abban, hogy az édesanyja szereti, akkor meghal. Azért maradunk életben, mert hiszünk az édesanyánk, vagy a Jóisten szeretetében.

Mindenki vágyakozik a szeretetre, azonban azt látjuk, hogy nagyon sok szeretetlenség van a világban. Piszkáljuk egymást, ítélkezünk, lenézzük, megvetjük a másikat. A szeretet a másik nagy ajándék, melyet a gyertya lángja jelképez. A szeretet fénye hatalmas ajándék, s összetartja az egész világot. Ha nem vesz körbe bennünket a szeretet, vagy nem tölti be az életünket, akkor akármilyen jó létben élünk is, meghalunk. Szeretet nélkül nincs élet. Ezért nagyon őriznünk kell a szeretet lángját a szívünkben és egymás között is.

Van egy negyedik gyertya, amelynek fénye a reményről szól. Ha nincs remény, akkor holnap nem kelek fel. Nincs értelme. Azonban ha él bennem akármilyen kis remény is, akkor már van értelme felkelni. Vannak kisebb remények, melyek napról napra éltetnek bennünket. Remélem, hogy tudok ma enni, megmosakodni, el tudok jutni az iskolába, vagy a munkahelyemre. Vannak azonban nagyobb reményeink is, melyek közül a legnagyobb, hogy örök életünk van, s a mennyországba jutunk.

img 003

A remény lángja talán a legfontosabb, mert ha elfújják a béke, a hit, vagy a szeretet lángját, akkor a remény bármelyiket lángra tudja lobbantani – fogalmazott a megyéspüspök, akinek szavait követően az ÉLSZ imacsoport tagjai szeretetvendégségre hívták az édesanyákat és a gyermekeket.

 
Read 438 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés