A tabi Utolsó Vacsora Plébánia Karitász csoportjának negyedik évfordulóját ünnepelték

2022. november 20-án, Szent Erzsébet ünnepén a tabi Utolsó Vacsora Plébánia Karitász csoportja alakulásának negyedik évfordulóját ünnepelték. A csoport védőszentjének ünnepén Sifter Gergely helyettes esperes, plébános mutatott be szentmisét. Az ünnepről Nagy-Kálsecz Mariann, a tabi Szent Gellért Katolikus Iskola és Óvoda intézményvezetőjének beszámolóját adjuk közre.

„Bármit tesztek, tegyétek szívből, mintha az Úrnak és nem embereknek tennétek.” Kol 3,23

„A hagyományok akkor maradnak fenn, ha vannak, akik folytatják azokat” – mondta beszédében Dr. Vajda Péter csoportvezető. Hagyomány, hogy minden évben – már a megalakulás óta – a lullai Árpád-házi Szent Erzsébet-templomban ünnepeljük a csoportunk védőszentjét. Egyházközségünkben – az országban egyedülálló módon – két templomot is szenteltek Szent Erzsébet tiszteletére.

img 004

A tabi karitász a Kaposvári Egyházmegye jelenleg legnagyobb csoportja, 41 tagból áll. Az önkéntesek munkája összehangolt, a többség aktívan kiveszi részét a mindennapok teendőiből. Csoportvezetőnk úgy látja, hogy olyan ez, mint egy zenekar, ahol talán ő az ütős, aki diktálja a tempót, a Jóisten a karmester, a többiek pedig mind a zenekar tagjai, akik nélkül ez a csoport nem működhetne, hiszen évről-évre egyre több a feladat. Büszkeséggel tölt el minket, hogy egy év alatt több mint 600 rászorulónak tudtunk segíteni a különböző projektek kapcsán.  „Adja az Úristen, hogy mindannyiunknak gondja legyen azokra, akik a társadalom peremén helyezkednek el, és tudjuk segíteni azokat, akik rászorulnak a mi segítségünkre” – hangzott el Sifter Gergely helyettes esperes, plébános köszöntőjében. Árpád-házi Szent Erzsébet legendái közül talán a legismertebb a rózsa legendája. Télvíz idején kenyeret vitt az éhezőknek, s apja – más leírás szerint sógora – kérdőre vonta, hogy mit visz a kötényében. Azt válaszolta, hogy rózsákat, és Isten nem hagyva cserben földi szolgáját, a kenyerek valóban rózsává változtak. Ennek tiszteletére a szentmise végén Gergő atya is megáldotta a kenyereket, melyet kiosztották a híveknek.

img 003

A szentmisét a plébániához tartozó sérsekszőlősi felnőtt templomi kórus, valamint a tabi Szent Gellért Római Katolikus Általános Iskola énekkara tette még ünnepélyesebbé, akik közösen énekeltek gitár- és fuvolakísérettel kiegészülve.

A Karitász csoport „Az ember és a természet kapcsolata” címmel rajzpályázatot és Szent Imre herceg, az ifjúság védőszentjéhez kötődően „Szent Imre totó-t” is hirdetett 1-10. évfolyamos tanulók részére. A bíráló bizottságnak mintegy 160 pályázatból kellett kiválasztania a legszebb pályaműveket, és a totó nyertesét. Az elismerő okleveket és ajándékcsomagot a szentmise végén osztották ki a nyerteseknek.

Forrás és fotó: Nagy-Kálsecz Mariann 

 
Read 834 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés