„Hivatásunk az életszentségre szól!” – Egyházzenei Nap Kaposváron

2022. november 19-én, immáron huszadik alkalommal került megrendezésre a Kaposvári Egyházzenei Nap. Az alkalomra az Egyházmegye templomaiban zenei szolgálatot nyújtó kórusok, zenekarok és kántorok érkeztek, akik közös szentmisén vettek részt, melyet követően egyéni előadásaikkal mutatkoztak be.

img 001

A szentmisét Varga László megyéspüspök celebrálta, aki prédikációjában hálát adott a zenészekért és énekesekért, majd az életszentségre való törekvésről beszélt.

– A mi hivatásunk az életszentség. Isten azt várja tőlünk, hogy szentek legyünk és szentté váljunk. Nagyon hálás vagyok minden karvezetőért és kórustagért, áldozatért és szolgálatért, melyet a szent liturgiában végeztek. Hálás vagyok mindenért, amit az egyházért bármilyen körülmények között tesztek.

A Jóistennek szent karnagyokra és szentéletű kórustagokra van szüksége. Többet kell adnunk az énekünknél, a művészetünknél, mely mind Isten dicsérete és csodálatos, azonban a hivatásunk az életszentségre szól. Ez érvényes a püspökökre, papokra, diakónusokra és akolitusokra, minden megkeresztelt katolikusra. Többet vár tőlünk a világ. Nemcsak művészetet és szolgálatot, liturgiát és szentmisebemutatást. A szentséget kell felragyogtatnuk a saját életünkben cselekedeteinkkel, gondolkodásunkkal és kapcsolatainkkal a világhoz, egymáshoz és az egyházhoz való viszonyulásunkban.

img 006

Szent Erzsébet, akinek ünnepe ma van, élő bizonyság. Több száz éve ragyog életpéldája, ma is megérintve az embereket, akik az ő példája láttán akarják Krisztust követni a mi korunkban – fogalmazott a főpásztor.

A teljes szentmise megtekinthető:

A szentmise végén Szili Zoltán, a Kaposvári Egyházmegye zeneigazgatója emlékezett vissza az elmúlt húsz évre. Felidézte: a két évtized során számos kórus alakult, s gyönyörű élményeket éltek meg a zenei szolgálatok alatt és az egyházzenei napokon egyaránt.

A zeneigazgató szavait követően Varga László megyéspüspök elismerő oklevelet adott át

- több évtizedes magasszintű egyházzenei szolgálatáért Buzsicsné Borszéki Ilona;

- magas szintű egyházzenei szolgálatáért Kruppai Tamás;

- magas szintű egyházzenei szolgálatáért Nyerges Péter részére.

A szentmise után került sor az egyes kórusok bemutatkozására, mely alább megtekinthető:

Attalai Kántorok
Gregorian Ave Maria; Szent Nektarius himnusza, Ó tiszta Szűz ó szeplőtelen…; XVI gregorian mise Kyrie; Gregorian Invitatórium Cristus natus est…; Dies est leticie orgánum

Fülep Benedek
Telemann Solofantazia; J. S. Bach Partita; Szóló improvizáció egy katolikus népének témájára

Nagykanizsai Jézus Szíve plébánia Szent Imre kórusa, karnagy: Kruppai Tamás
Missa de Beata: Szűz Mária miséje; XVII. saec. Harm. C. Rossini: O Jesu mi dulcissime; Jesu, dulcis memoria; Pikéthy Tibor: Édes Jézus; Bárdos Lajos: Harang köszöntő; Camille Saint Saens: Tollit Hostias

Miklósfai templom kórusa, karnagy: Metz László
Tallis: Bone Pastor; Palestrina: Alma Redemptoris Mater; Bortnyanszkij: Tyibjé pájom (Néked éneklünk); Dubois: Adoramus te Christe; Halmos László: Hogyha az Úr nem építi a házat

Trombita-orgona duo, trombita: Timár Károly, orgona: Kruppai Tamás
David German: Festive Trumpet Tune

Nagykanizsai Jézus Szíve plébánia kamarakórusa, karnagy: Kruppai Tamás
Ola Gjielo: Ubi Caritas; William Byrd: Ave Verum; Liszt: Salve Regina; Mozart: Laudate Dominum; Chars Villiers Stanford: Jubilate

Fotó: Kling Márk, Szerafin Zoltán
Videó: Szerafin Zoltán

 
Read 825 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés