Önismereti tréningre hívták a Kaposvári Egyházmegye hitoktatóit

A Kaposvári Egyházmegye hitoktatói számára tartottak önismereti hétvégét 2022. november 11-12-én, a Kaposvári Püspökségen.

DSC09689

– A hitoktatói hivatás gyakorlásában a szakmai képzettség mellet a lelki egészség is rendkívül hangsúlyos, így ápolni kell azt, törődni kell vele – hangsúlyozta Farkasné Magyar Anikó szakmai felelős. – Ha egy hitoktató „jól érzi magát a bőrében”, jól érzi magát abban az intézményben és azok között a gyermekek között, ahol tevékenykedik, akkor a munka sikeres lesz, kiegyensúlyozott és gyümölcsöző. Ebben szeretnénk segíteni a hitoktatóknak ezzel az önismereti tréninggel – fogalmazott a szakmai vezető, majd hozzátette: a tavalyi évben felmérték, milyen típusú továbbképzési alkalmakra lenne igény a hitoktatók körében. Sokan az önismereti tréning szervezését szorgalmazták, ezért az igényeknek megfelelően beépítették az alkalmat a továbbképzési rendszerbe.

A tizenöt férőhellyel meghirdetett tréninget Szigeti Mónika pszichológus vezette. – A hitoktatók a személyiségükkel dolgoznak munkájuk során, s ezzel tudják megfogni leginkább azokat a gyermekeket is, akikkel nehezebb a közös munka. Ahhoz, hogy a személyiségünket jól tudjuk használni a pedagógiai munka során, egy nagyon erős, stabil önismeretre van szükség. A saját erősségeink, gyengeségeink ismeretére, saját sérüléseinkre és a megküzdési módokra, melyek segítségével túl tudtunk lépni az adott problémán. Ezért segíthet sokat, ha az önismeretünkkel foglalkozunk – emelte ki Szigeti Mónika.

DSC09686

– Azt látom, hogy a csoportban résztvevők életében az önismeret témája nem újdonság. Rengeteg mindenen gondolkoztak már, megoldottak nehéz helyezeteket, egyre jobban ismerik a saját motivációjukat, működési módjukat. Azonban még mindig vannak olyan területek, amelyeken egymásnak is tudnak segíteni, illetve az itt elsajátított módszerek segítségével elgondolkozva, s a gyümölcsét megízlelve tudnak még tovább gondolkozni. Ezen az alkalmon elindul egy önismereti folyamat, mely reményeink szerint tovább folytatódik akár könyvek segítségével, akár a házastársukkal való beszélgetések során – fogalmazott a pszichológus, majd elmondta: a tréning „ismerkedős” játékokkal kezdődött, s már a játék legelején kiderültek olyan információk a részvevőkről, melyek által kapcsolódni tudtak egymáshoz. A jó hangulatú beszélgetések során, egy-egy nehezebb helyzettel kapcsolatban segítséget tudtak nyújtani egymásnak a hitoktatók. A tréning egyik fontos pontja, amikor a résztvevők a csoportban visszajelzéseket adtak egymás számára a másikban rejlő értékeket, pozitív tulajdonságokat megfogalmazva. Ezek a megfogalmazott értékek mindig ott lesznek a hitoktatóknál, akik a nehezebb időszakokban építeni tudnak majd ezekre a bennük rejlő szerethető és értékes tulajdonságaikra.

DSC09681

A hétvége során a jó hangulatú, vidám beszélgetések a közös étkezések alkalmával is folytatódtak, majd szentmisén és szentségimádáson is részt vettek a hitoktatók, akikben a tréning végén megfogalmazódott az igény, mely szerint „ez is egy olyan program volt, amely folytatást kíván.”

 
Read 724 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés