Márton-napi lámpás felvonulás Tabon

Tours-i Szent Márton ünnepéhez kapcsolódóan lámpás felvonulásra hívták a családokat Tabon. A Szent Gellért Katolikus Iskola és Óvoda közössége által szervezett alkalomról Nagy-Kálsecz Mariann intézményvezető beszámolóját adjuk közre.

„Megtanultam, hogy egy embernek csak akkor van joga a másikra felülről lenézni, amikor annak talpra állni nyújt segítő kezet." – Márquez, Gabriel García

Tours-i Szent Márton ünnepe minden évben várakozással tölti el a gyerekeket, hiszen a szentek közül ő áll a kicsik szívéhez a legközelebb. Életének üzenete az önzetlenség, jótékonyság, irgalmasság fontosságát közvetíti számukra. A gyerekek hetekig készülnek a nagy napra, lámpásokat készítenek, libasütit sütnek, megismerik a népszokásokat, hagyományokat, dalokat, verseket tanulnak. Hagyományainkhoz híven ez évben is meghirdettük a rászoruló családok részére a ruhagyűjtési akciónkat a tabi Karitász csoport együttműködésével.

315014441 879947543188927 5196018060733227847 n

Óvodánkban már évek óta lámpás felvonulással ünnepeljük meg ezt a napot, s az idei évben először az iskolások számára is meghirdettük a felvonulást. Minden várakozásunkat felülmúlt a részt vevő gyerekek és szüleik száma. A városi felvonulás első állomása a főtéri zenepavilon volt, ahol néhány dalt énekeltünk a pedagógusokkal és a gyerekekkel közösen. A templomban Sifter Gergő atya várt minket, aki a gyermekekkel hosszasan beszélgetett Szent Márton példájáról, mely szerint Márton kettévágta a köpenyét és egy koldusnak adta. Ezt követően álmában megjelent neki Jézus, vállán a fél köpennyel. Katona életét feladva papként annyi jócselekedetet hajtott végre, hogy az emberek püspöknek akarták választani. Nem vágyott hatalomra, ezért elbújt a libák óljában, akik a gágogásukkal elárulták őt, és akarata ellenére püspök lett.

 20221108 171812 1

– Szent Márton jócselekedetei, az emberek felé való segítő szándéka, szerénysége és Jézus szeretete ma is példa életünkben, ha így élünk és erre törekszünk, nagyon jó emberek lehetünk – mondta a helyettes-esperes. És mit üzen nekünk, a ma emberének Márton élete? Mindenkinek van, illetve kell, hogy legyen egy ilyen „köpenye”. Ez a „köpeny” nem más, mint egy jó szó, egy segítő kéz, egy vigasz. A szeretetünk szimbóluma. Észre kell vennünk, ha a másik bajban van és szüksége van ránk, ez a mi hitvallásunk.

Az ünnep legmeghatóbb pillanata a palástos áldás volt, amikor a gyerekek barátaikkal, családjukkal együtt Gergő atya palástja alá bújva áldásban részesültek.

315113063 806771880545687 2158392890280439699 n

A templom előtt szeretetvendégség várta a vendégeket: zsíros kenyér, pogácsa, liba süti, tea. A Márton-nap számunkra egy olyan közösségi ünnep, amit nagyon jó együtt tölteni a családokkal, gyerekekkel és a kollégákkal.

Szöveg és fotó: Nagy-Kálsecz Mariann

 
Read 999 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés