„Az árgyélus kismadár” Népi Kavalkád – Néphagyományok napja a Nagyboldogasszony Iskolaközpontban

„Az árgyélus kismadár” címmel rendezték meg a néphagyományok napját a kaposvári Nagyboldogasszony Iskolaközpontban. Az alábbiakban Kalocsainé Pintér Mónika beszámolóját adjuk közre.

1

Iskolánk alsós és 5. osztályos tanulói, 2022. november 8-án, kedden reggel táska nélkül érkeztek iskolába, sokan népviseletben, vagy népi jellegű ruhában, kiegészítőkkel, hiszen egy tematikus nap keretében interaktív Népi Kavalkádon vehettek részt.

Az egész napos rendezvény célja néphagyományaink felelevenítése, élővé tétele volt, hisz azokat nem ápolni és őrizni kell, hanem megélni. A rendezvény címadó dala „Az árgyélus kismadár”, aki több eseményen is felbukkant a nap során, éneklésben, feladatokban. A régmúlt időket színes, játékos, látványos módon szerettük volna megidézni.

20221108 DSC 5572

Így 10 próbatételt kellett teljesíteni a tantermekben, melyeken például ismert népdalokat folytattak kezdősoruk alapján, népmeséket jelenítettek meg rejtvény és puzzle formájában, népi hangszereket ismertek fel tanulóink hangszeres bemutatása és hangjuk alapján. Aztán többféle népi játékot is kipróbálhattak, valamint a somogyi népviseletet láthattak élőben, viseletbe öltözött társaikon, majd TOTÓ-t töltöttek ki. A hagyományok közül a Márton napi szokásokkal ismerkedtek meg, hisz ez a legközelebbi, és egy népdalos szabadulószobából kellett kijutniuk 4 küldetés teljesítésével. Végül a hitélettel, templomokkal kapcsolatban kaptak interaktív feladatokat, valamint kedvelt népdalokra egyszerű tánc-koreográfiát tanultak néptáncos tanulóink segítségével. Az állomások teljesítést lepecsételt menetlevelekkel bizonyíthatták. A próbák során összefonódott a múlt és jelen világa. Ötvöződött az egyszerűség a modern technikával, őseink élete a mi életünkkel.

A nap során az összes résztvevő összegyűlt a tornateremben, hogy az igazgatóhelyettesünk rövid köszöntője után meghallgassák zeneiskolás társaik és az iskola kórusának koncertjét, melyen népdalokat, népdalfeldolgozásokat mutattak be szólóban, duóban, duettben, zongora, vagy gitárkísérettel 8 féle hangszer megszólalásában. A hangversenyt keretbe foglalta majd 300 gyerek közös ritmuskíséretes, vidám népdaléneklése.

20221108 DSC 5623

Ezek után következett az előzetes feladatként kapott rajz- és meseírópályázat eredményhirdetése. Az okleveleket és az ajándékokat az Igazgatóúrtól vehették át a díjazottak. Nagyszámú ötletes, igényes pályamű érkezett be, melyek az iskola folyosóján kiállításra kerültek, hogy mindenki szemügyre vehesse.

Majd alsós tanulóink kis csoportja mutatkozott be rövid néptánc produkcióval, ezzel felvezetve és megteremtve a hangulatot a záró, közös táncház-programhoz. A légkör pillanatok alatt felforrósodott (szó szerint és képletesen is), hiszen az ötletes táncoktató alaposan megizzasztott bennünket. Együtt ropta tanár és diák, hallgatóság és szereplő, kicsi és nagy, egy nagyon vidám, felszabadult össztáncban-összhangban.

20221108 DSC 5692

Az esemény fő szervezői Kalocsainé Pintér Mónika, Fajtainé Magyarica Irén, Bogáthy Gábor voltak. A programok megvalósításában részt vettek az alsós kollégák, 5-es osztályfőnökök és a zeneiskolai tanárok. Találkozzunk 2023-ban újra!

Szöveg: Kalocsainé Pintér Mónika
Fotó: Pfeifer Patrik

 
Read 452 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés