Veni Sancte a kaposvári Nagyboldogasszony Iskolaközpontban

A kaposvári Nagyboldogasszony Iskolaközpont tanévnyitó ünnepségét szeptember 1-én tartották a Nagyboldogasszony Székesegyházban. A Veni Sancte szentmisén Varga László megyéspüspök kérte Isten áldását a tanárokra, diákokra és szüleikre. Az ünnepségen bemutatkozott Varga Bálint, az intézmény új igazgatója, illetve Patakné Batthyány Mónika és Vég József igazgatóhelyettesek.

A főpásztor homíliájában a lelki sebek gyógyításáról beszélt: „A felolvasott három szentírási szakaszból azt üzente számomra az Isten, hogy aki magát megalázza, azt felmagasztalják, aki pedig magát felmagasztalja, azt megalázzák. Ahhoz, hogy a gyógyítás, a gyógyulás eszköze lehessek, Jézustól kell tanulnom a szelídséget, alázatot és az irgalmasságot. Minden szentmise a kapcsolatok gyógyulásának a helye, s ideje. Sokszor tehetetlenül állunk a sebeinkkel szemben. Ahogyan a fizikai bajainkkal orvoshoz megyünk, ugyanúgy lelki bajainkkal is orvoshoz kell fordulnunk. Közeledik a szentmise felajánlási része, melyben megköszönöm a kenyeret és a bort Istennek, mint az emberi munka gyümölcsét, a föld termését, s felajánlom neki azzal a kéréssel és hittel, hogy ezt a kenyeret és bort az örök élet kenyerévé és italává fogja változtatni. Ugyanezt kérhetjük minden szentmisében a sebzett kapcsolatainkban, legyen az házastárssal, családdal, közösséggel, egyházzal, megköszönve és felajánlva azokat Istennek, kérve a gyógyulást.”

A teljes prédikáció megtekinthető ITT.

Az eseményről készült videós összefoglaló megtekinthető ITT.

A szentmise végén Varga Bálint igazgató szólt a jelenlévőkhöz: „Célom, hogy az iskolába járó tanulók megszerezhessék a későbbi tanulmányokhoz és munkavégzéshez szükséges tudást, nevelésük pedig az iskola katolikus, keresztény szellemiségében, korunk kihívásainak megfelelően történjen. Szeretném, ha az iskolához kötődő emberek, csoportok egymást segítenék, összetartó közösséget alkotnának. Ehhez kérem az egyházmegye, a kollégák, szülők és diákok támogatását.” Az igazgató szavai után Patakné Batthyány Mónika és Vég József igazgatóhelyettesek mutatkoztak be, majd Bálint Gábor vezető hittanár köszöntötte a diákokat és szüleiket, ismertetve az iskolakezdéssel kapcsolatos információkat.

Fotó: Kling Márk

2019.09.02.

 



 
Read 1427 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés