Tisztújítás a kaposvári KÉSZ-ben

A Keresztény Értelmiségiek Szövetségének kaposvári csoportja tisztújító taggyűlést szervezett 2022. szeptember 28-án. Az alkalmon jelen volt Makláry Ákos, a KÉSZ elnöke, illetve Tomanek Péter, a Kaposvári Püspökség irodaigazgatója is.

img002

– Huszonnyolc év és száznégy nap az elnökségem ideje, mely alatt több mint négyszáz alkalmat rendeztünk – kezdte beszédét Dr. Csillag Gusztáv, a KÉSZ kaposvári csoportjának leköszönő elnöke, majd felidézte elnöksége idején meghívott első vendégük, Lupus atya előadását. Farkas István piarista szerzetes, matematika-fizika-technika szakos tanár a rendszerváltás utáni egyházi iskolaszervezések meghatározó alakja volt, aki a KÉSZ meghívásának eleget téve több alkalommal is ellátogatott Kaposvárra.

Dr. Csillag Gusztáv beszédében felidézte, amikor 2005 adventjében több mint nyolcszázan gyűltek össze a Katolikus Iskola tornatermében. Az alkalom meghívott vendégei Balás Béla püspök és Orbán Viktor miniszterelnök voltak, akikkel Balog Zoltán református püspök beszélgetett.

img004

Makláry Ákos görögkatolikus pap, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének elnöke beszédében hangsúlyozta: napjainkban sok minden forrong körülöttünk, megváltozik és átértékelődik közöttünk mind a keresztény világban, mind a társadalomban. A KÉSZ-nek, mint Magyarország legnagyobb keresztény civil egyesületének nagyon fontos, hogy alkalmazkodjon az úthoz, a változásokhoz. Az elnök hozzátette: a legfontosabb, hogy a KÉSZ csoportok éljenek, működjenek és evangelizáljanak. Fontosnak tartják továbbá, hogy határozottan kiálljanak a kereszténység mellett. – A keresztségben egyek vagyunk, míg különböző felekezetekhez tartozunk. Ezért is fontos, hogy merjük és akarjuk örömmel felvállalni a közelgő népszavazás alkalmával is saját hovatartozásunkat – fogalmazott az elnök.

Makláry Ákos szavait követőn Dr. Gombos Péter, a MATE Kaposvári Campusának főigazgató-helyettese mutatta be Antal Gergely fizikust, a KÉSZ Kaposvári csoportjának elnökjelöltjét.

– Nem gondolja magát tudós embernek, de a legjobb példája a tudós embereknek. Utánanéz mindennek, nem hisz az áltudománynak, csak a tényeket, a tiszta tudományt fogadja el. Egy olyan ember, akinek van hite és mellette tudása – hangsúlyozta Dr. Gombos Péter.

img014

Antal Gergely megválasztott elnök Szentendrén, a Ferences Gimnáziumban érettségizett, majd fizikusi és fizikatanári diplomát szerzett. Ezt követően oktatási és kutatási feladatokban vett részt. Húsz éve él Kaposváron, jelenleg a kaposvári Onkoradiológiai Központban dolgozik fizikusként, illetve a veszprémi kórházban is tevékenykedik, ahol besugárzástervezéssel foglalkozik. Az egyházban zenei szolgálatot végez, melyet élete kiemelten fontos részének tart. Bemutatkozását követően az elnök a hagyományok megtartása mellett a megújulást tűzte ki célul. Szeretné, ha a jövőben szervezendő hitéleti, tudományos és közéleti előadásokkal minél több korosztályt elérnének.

Fotó: Kling Márk

 
Read 844 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés