Megújult a bárdudvarnoki Porta Pacis Lelkigyakorlatos Ház

Július 6-án Varga László megyéspüspök felszentelte a felújított Porta Pacis Lelkigyakorlatos Házat Bárdudvarnokon. Az áldás előtt a megyéspüspök ünnepi szentmisét celebrált a bárdudvarnoki Szent Benedek-templomban. Prédikációjában kifejtette:

A„Hálaadásra gyűltünk össze. Hálát adunk mindazért, ami megvalósul a Porta Pacis Lelkigyakorlatos Ház felújítása kapcsán, illetve szeretnék még ennél is többért hálát adni. Azt hallottuk Ámosz prófétától, hogy »Íme, jönnek napok –mondja az Úr –, és éhséget bocsátok a Földre. Éhséget, de nem kenyérre; szomjúságot, de nem vízre, hanem az Úr igéjének hallására.«

Ebből az ünnepi alkalomból szeretnék hálát adni ezért az éhségért és ezért a szomjúságért, amely bennetek és bennem is ott van. »Boldogok, akik éhezik és szomjazzák az igazságot – mondja Jézus –, mert vágyakozásuk beteljesedik.« Valamennyiünkben ott van a vágy, az éhség az igazság után. Egész életünket meghatározza az igazság keresése. Nem tudjuk nem keresni az igazságot. Ezt az éhséget, ezt a vágyat a Szentlélek által élteti, táplálja bennünk az Isten.
Ő, aki kijelentette magáról, hogy »Én vagyok az igazság,« szeretné betölteni valamennyiünk éhségét és szomjúságát önmagával. »Jönnek majd napok, amikor éhséget bocsátok a Földre.« Ez az Isten utáni éhség csak Vele csillapítható. Ezért hálás vagyok, mert soha nem lehet betelni igazán Istennel. Soha nem fogjuk kimondani, hogy most már elég a szeretetből, elég az igazságból, elég a boldogságból, elég Istenből.
Hálát adok Istennek, hogy vannak helyek, – s nemcsak templomok –, hanem lelkigyakorlatos házak is, ahol ezt az éhséget csillapítják. Ahová azért jönnek az emberek, mert éhesek az igazságra, szomjazzák az igét, s mert vannak helyek, ahol többet lehet meríteni belőle. Isten mindenhol jelen van, de olyan, mint a víz. Mindenhol jelen van a Földbolygón, de csak a kutaknál és forrásoknál tudunk inni belőle. Isten is mindenhol ott van, de vannak helyek, ahol nagyot lehet inni az Ő jelenlétéből, ahol csillapíthatjuk a szomjúságunkat és a vágyunkat.”

A szentmisét követően a jelenlévők átvonultak a lelkigyakorlatos házba, ahol Mester Balázs, Bárdudvarnok polgármestere köszöntötte a jelenlévőket:

„Hálát szeretnék adni Istennek azért, hogy annak idején Ancilla nővért elhívta hozzánk. Ő itt maradt nálunk, és lerakta ennek a lelkigyakorlatos háznak az alapjait. Hálát szeretnék adni azért, mert amikor Ő már nem bírta erővel, akkor úgy döntött a Püspökség, hogy átvállalja ezt a feladatot, s ehhez megtalálta a megfelelő embert. Nagyon örülünk annak, hogy Krisztiánt ez a feladat megtalálta, és hogy csodákat művel évről-évre. A faluban minden évben izgatottan lessük: mi történik itt már megint? Mi készül, mi szépül? Ezzel együtt mi is épülünk és szépülünk. Nagyon szépen köszönöm mindannyiunk nevében, hogy ez a csoda itt lehet nálunk, Bárdudvarnokon.” – fogalmazott a polgármester.
Világos Krisztián bárdudvarnoki plébános, a Porta Pacis Lelkigyakorlatos Ház igazgatója örömét és háláját kifejezve köszönte meg mindazok áldozatos munkát, akik segítettek a felújításban, majd Varga László megyéspüspök felszentelte az épületet, melynek újonnan épített közösségi terét Ancilla nővérről nevezték el.

  
Read 1853 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés