Szentmisével ünnepelték Hollád község újratelepítésének háromszázadik évfordulóját.

2022. szeptember 17-én Varga László megyéspüspök mutatott be ünnepi szentmisét Hollád község újratelepítésének háromszázadik évfordulója alkalmából.

img013

A szentmise elején Ungvárszki Imre balatonszentgyörgyi plébános köszöntötte a híveket, majd Kabai Gergely polgármester az ünnep kapcsán elmondta: január óta számos eseményt, programot szerveztek az évforduló kapcsán, ahol kiemelten foglalkoztak a helyi hagyományokkal, építészettel, szokásokkal és a település múltjával.

img011

– Hogy mi tartott meg egy közösséget háromszáz éven keresztül? A hit, a tenni akarás és a közösség ereje – hangsúlyozta a polgármester. – Képzeljük el a helyzetet, mikor több mint száz év után megérkeztek az új telepesek. Nem találtak itt semmi mást, csak romokat, az egykori falu helyét, néhány művelt földet és szőlőt. Néhány generációt követően a környező települések hatalmas fejlődésen mentek át. Bővült a népesség, s egyre-egyre nagyobb lett a falu. Valószínűleg az ide érkezőket is ugyanaz a hit vezérelte, mely aztán a közösséget is megtartotta a mintegy három évszázad során – fogalmazott Kabai Gergely polgármester.

img005

A megyéspüspök Lukács evangéliumának kapcsán a hűtlen intézőről beszélt prédikációjában. (Lk 16,1–13)

– Szokatlan módon Jézus egy olyan embert állít példaként elénk, aki igazából egy csaló. A saját érdekében, hogy bebiztosítsa a jövőjét, megkárosítja a gazdáját. Az adósait behívatja egyenként és megkéri őket, hogy írjanak kevesebbet adósleveleikre.

Miért állítja Jézus példaként ezt az embert? Biztos, hogy nem a bűn miatt. Biztosan nem azért, hogy milyen rafinált és ügyes, vagy azért, mert tud csalni. Ami igazán fontos Jézusnak, az az örök élet. Azért állítja példaként a tanítványai elé, mert ennek az embernek mindent megért a jövője. A jövője érdekében bármire képes volt.

img010

Nekünk is van jövőnk, mely nem a Földön eltöltött nyolcvan, kilencven, vagy száz év viszonylag egészségesen. A mi jövőnk az örök élet, az Isten országában, Isten dicsőségében való részesedés. Ez a mi igazi reményünk. Jézus azért állítja példaként ezt az embert, hogy ahogyan ő képes és kész volt mindent megtenni a jövője bebiztosításának érdekében, ugyanúgy tartsuk mi is mindennél fontosabbnak az igazi jövőnket, a halál utáni életet, a mennyek országába való bejutásunkat, az Isten dicsőségében való részesedésünket.

Ahogyan ez a hűtlen intéző mindent megtett, hogy a jövője biztosítva legyen, nekünk ugyanúgy meg kell tennünk mindent, hogy bejuthassunk Isten dicsőségébe – fogalmazott a főpásztor.

Fotó: Kling Márk
Videó: Szerafin Zoltán

 
Read 573 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés