Egyházmegyénkben szolgáló Karitász csoportok találkoztak Bárdudvarnokon

2022. szeptember 17-én, szombaton a Kaposvári Egyházmegyében szolgáló Karitász csoportok találkoztak a bárdudvarnoki Porta Pacis Lelkigyakorlatos Központban. Az alkalomra tizenhét önkéntes csoportból érkeztek tagok, hogy lelkileg felfrissüljenek és megosszák egymással tapasztalataikat, illetve megbeszéljék az elkövetkező időszak teendőit.

img010

Az alkalmon jelen volt Varga László megyéspüspök, aki háláját és köszönetét fejezte ki az önkénteseknek. – Nagyon köszönöm nélkülözhetetlen szolgálatotokat, munkátok hitelessé teszi az egyházat. A szenvedőkkel, szegényekkel, szükségben lévőkkel találkoztok és közösséget vállaltok velük – fogalmazott köszöntőjében.

– A világjárvány miatt a tavalyi találkozónk elmaradt, így még nagyobb az öröm, hogy most újra találkozhatunk. A nap folyamán igyekeztünk szakmai vizekre evezni, Világos Krisztián bárdudvarnoki plébános tanításával segítette önkénteseinket abban, hogy miként forduljanak a rászorulók felé – hangsúlyozta Feketéné Szabó Márta, a Kaposvári Egyházmegyei Karitász igazgatója.

img002

Barbalics Jánosné Nagykanizsáról érkezett az alkalomra. A helyi karitász csoport vezetője elmondta: a városban három plébánia területén látják el feladataikat, összesen huszonöt munkatárs segítségével. Heti rendszerességgel találkoznak rászoruló emberekkel, akiket nemcsak élelmiszerrel és ruhaadományokkal segítenek, hanem sok esetben tanácsadást, vagy egyéb segítséget is nyújtanak. Többek között orvoshoz kísérik a betegeket, gyógyszert váltanak ki, beszélgetnek és sétálnak az idősekkel, felolvasnak a gyengén látóknak, de az iskolakezdés előtt a pedagógus végzettségű önkéntesek korrepetálást is vállaltak – fogalmazott Barbalics Jánosné.

img008

A világjárvány és a szomszédunkban zajló háborús helyzet a Karitász munkatársait is új feladatok elé állították. A kihívásokkal teli időszakban való helytállásukért oklevélben részesítették az önkénteseket, melyet Varga László megyéspüspök adott át. Az alkalom Kovács-Hegedűs László, a Kaposvári Roxínház művésze zenés összeállításával zárult a találkozó.

Fotó: Kling Márk
Videó: Szerafin Zoltán

 
Read 779 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés