Szentmisével nyitották meg a kaposvári Szent Család Katolikus Óvoda nevelési évét

2022. szeptember 16-án Veni Sancte szentmisével ünnepelték kaposvári Szent Család Katolikus Óvoda nevelési évének kezdetét. A szentmisét Varga László megyéspüspök celebrálta.

img017

– Szentlélek hívó szentmisén vagyunk. Minden dolgunkban hívjuk a Szentlelket, aki nélkül nem működne sem az egyház, sem a szeretetkapcsolataink, sem a szülők és gyermekek közötti kapcsolat. Van egy láthatatlan lélek, aki a szeretet Lelke, a Szentlélek. Akik már hisznek benne és megtapasztalták az ő munkálkodását, azok szívesen hívják. Ezért mi most hívjuk a Szentlelket az óvoda tanévére, az ott dolgozó munkatársakra és a gyermekekre.

img003

A szentmiséken mindig másfajta ruha van a papokon. Nem divatból, hanem azért, mert követjük az egyházi év eseményeit. Ma pirosba öltöztünk, két dolog miatt: a Szentlélek a tűz lelke és ezt kifejezzük a piros ruhával; illetve az egyház kettő vértanút is ünnepel ma, Szent Kornélt és Szent Cipriánt. Amikor vértanúkat ünneplünk, szintén pirosba öltözünk.

Azt javaslom, hogy hívjátok gyakran a Szentlelket, különösen akkor, mikor elakadtok a kapcsolataitokban – fogalmazott a megyéspüspök, majd John Simoneau kisegítő lelkész és Varga Péter plébános osztotta meg a szülőkkel és gyermekekkel, miként fogják segíteni az óvodai munkát jelenlétükkel.

img004

John Simoneau kisegítő lelkész először anyanyelvén, angolul szólalt meg, majd magyarul folytatta: az iskola tanít minket kommunikálni, és érteni a másikat, hogy miként kommunikálnak. Isten beszél hozzánk, azonban többször nem értjük, mert nem mindig szavakkal beszél hozzánk. Úgy érzem, hogy többször a szüleinken és testvéreinken, vagy a papokon, embereken keresztül szól hozzánk Isten. Többször előfordul, hogy nem értjük, ezért kell, hogy a körülöttünk élő emberekkel közösséget építsünk, s ezen keresztül tudjuk megérteni Isten akaratát, építve országát. Így nagyobb lesz a béke, mert amikor nem értjük egymást, sok a veszekedés és háborúk törnek ki.

Fontosak vagyunk, mert Isten él bennünk. Szeretném Istent adni nektek, hogy ti tovább tudjátok adni. Szeretnék lehetőséget adni az Istennel való kommunikációra és arra, hogy majd a testvéreitekkel és a világunkkal is tudjatok kommunikálni.

img008

– Együtt jelen akarunk lenni, s megköszönjük, ha befogadtok bennünket a közösségetekbe – fogalmazott Varga Péter plébános. – Szeretnénk veletek egyenrangú családtagokká válni, mint egy kovász, egy belső összetartó erő. A szülői értekezleten is próbáltam átadni, hogy együtt haladunk egy úton. Ha valaki úgy érzi, hogy hiánya van az egyház felé való közeledésben, bátran szóljon.

Örültem, mikor meghallottam, hogy ez az óvoda a plébániánk területén indul útjára. Szükség van arra, hogy együtt, egy közösségben nőjünk fel kiskortól kezdve a gyermekekkel együtt. Így természetessé válik majd számukra, hogy tartoznak egy nagy családhoz, melyben vannak értékek, s amelyben mellettük vannak nemcsak a szüleik, hanem mások is, akikre biztonsággal tudnak hagyatkozni – fogalmazott Varga Péter plébános.

img018

A szentmisét a megyéspüspök a gyermekekért ajánlotta fel, ezt szimbolizálta az oltárra helyezett három kosár, melyben a három csoport óvodásainak jelei voltak. A szentmise záró áldását követően az óvodás gyermekek a szentélyhez vonultak, ahol közösen énekeltek.

Fotó: Kling Márk

 
Read 1171 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés