„Evezz az öröm és a szeretet mélyére!” – Veni Sancte a zalaszabari Sík Sándor Tagiskolában

2022. szeptember 1-én tartották a Szent Gellért Római Katolikus Iskola és Óvoda zalaszabari Sík Sándor Tagintézményének évnyitó Veni Sancte szentmiséjét, melyet Varga László megyéspüspök mutatott be a Szűz Mária Neve-templomban.

img010

A megyéspüspök prédikációjában Lukács evangéliumának kapcsán szólt a diákokhoz. – Az evangéliumban egy olyan eseményről hallottunk, melyben Péter kudarcot szenvedett a halásztársaival együtt. Egész éjszaka fáradoztak és egyetlen egy halat sem fogtak. Ezután jött Jézus, aki azt mondta Péternek: ”evezz a mélyre és vesd ki a hálót a bárka jobb oldalán”. Péter szót fogadott Jézusnak, pedig előtte nem fogtak semennyi halat sem. Ezt követően megtörténik a csoda. Annyi halat fognak, hogy két bárka tele lesz vele.

Ezt az egyetlen mondatot emelném ki a tanév elején: „evezz a mélyre!” Új tanév kezdődik, mindenkinek lehetősége lesz arra, hogy a tudás, az ismeret mélyére evezzen. Lehetőségetek lesz arra, hogy az ima mélységeire és az öröm mélységeire evezzetek, s mindenkinek lehetősége lesz arra, hogy megérezze a szeretet mélységeit.

„Evezz a mélyre!” Mindegyikőtöknek van értelme, mely ajándékot a Jóistentől kaptatok. Tudtok gondolkozni, tanulni és ismereteket szerezni. Egyre jobban megismeritek az igazságot a tudományok mindenféle területén. Evezzetek a mélyre! Ki kell bontani a tudást, melyet Istentől kaptatok, hozzátéve a szorgalmatokat. Akkor, ha akartok többet tudni és szorgalmasak vagytok, a tudás mélységeire eveztek, melynek gyümölcse, hogy jobbnál jobb jegyeket fogtok kapni.

img004

Ha már egyszer iskolába kell járni, akkor használjátok ki a lehetőséget, hogy minél több ismeretet, tudást szerezzetek meg. Csak az lesz a tiétek, amit az értelmetekkel, fejetekkel megszereztek. Akárhová kerültök, erre nagy szükségetek lesz.

De nemcsak tudást és értelmet kaptunk a Jóistentől, hanem lelket is. A lelkünk, lelki életünk mélységei az Istennel való kapcsolatunk mélységeit jelentik. Mindegyikőtök tud imádkozni. Nemcsak a kötött imákat tudjátok, hanem a saját szavaitokkal is tudtok beszélgetni a Jóistennel. Azt javaslom, hogy ezt a tanévet használjátok ki arra, hogy egyre mélyebbre eveztek az ima területén is. Azt gondolom, hogy van lehetőségetek nemcsak a hittanórán, hanem máskor is elmélyíteni a Jóistennel való kapcsolatotokat az imában. Ne adjátok fel, s ne csak akkor imádkozzatok, mikor dolgozat lesz és szükség van egy kis segítségre, hanem máskor is.

img012

Evezzetek az öröm mélyére! A normális állapotunk nem a panaszkodás. Annyi panaszt hallani. Borúlátóak az emberek, panaszkodnak, sopánkodnak, szidják a rendszert, sokan a Jóistent is. Mi lenne, ha nem morognánk, hanem ugyanennyi erővel azt keresnénk, mivel adhatunk hálát a mai napon és mi az, amit megköszönhetünk. A hálás szívű embernek megjelenik az öröm az életében. A szívetek mélyén nem a panaszkodás van, hanem az öröm. Örülünk, mert szeret bennünket a Jóisten és mi is tudunk másokat szeretni.

Evezzetek az öröm mélyére! Mélyítsétek el a bennetek levő örömöt, mely nagyon egyszerű: legyetek hálásak mindenért! Otthon, az iskolában, a tanárok, egymás és a szüleitek felé. Minél többször mondjátok ki azt a szót, hogy köszönöm, hálát adok, örülök neki, annál nagyobb lesz a szívetekben az öröm, s annál jobban látszik majd az arcotokon. Betölti majd az életeteket az öröm.

img017

Evezzetek a szeretet mélyére! Nemcsak egymás iránt, hanem a Jóisten iránt is. Mindegyikőnknek van lehetősége növekedni a szeretetben, mert még nem tudunk tökéletesen szeretni. Ennek egyik módja, hogy kerüljük azokat a dolgokat, melyek rombolják a szeretetet. A legjobban a bűn rombolja a szeretetet. Azok a bűnök, melyeket egymás, vagy a Jóisten ellen elkövetünk. Törekedjetek arra, hogy ne kövessetek el bűnt és törekedjetek arra, hogy a jóban, a jócselekedetekben, az erényekben növekedjetek. Minél többet gyakoroljátok a jóságot, annál nagyobb és mélyebb lesz a szeretet a szívetekben. Azokkal, akikben nagy a szeretet és az öröm, nagyon jó együtt lenni, akárhol vagyunk. Legyetek olyan diákok és felnőttek, akik ebben az évben a mélyére eveznek a tudásnak, az imának, az örömnek és a szeretetnek – fogalmazott a megyéspüspök.

img021

A szentmise végén Kelemen István plébános, püspöki biztos a főpásztor prédikációjához kapcsolódóan osztott meg egy történetet a gyermekekkel, majd Csató Lászlóné tagintézmény-vezető köszöntötte a diákokat és a pedagógusokat. A szentmise záróáldása előtt az új tanulók fogadalomtétele következett, melyet követően a befogadás jeleként megkapták az iskola címerével ellátott nyakkendőt.

A szentmiséről készített videós összefoglaló megtekinthető:

Fotó: Kling Márk
Videó: Szerafin Zoltán

 
Read 686 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés