„Használjátok a szavaitokat arra, hogy növeljétek a bizalmat!” – Veni Sancte szentmise Tabon

2022. szeptember 1-én tartották a tabi Szent Gellért Általános Iskola és Óvoda tanévnyitó ünnepségét. A Veni Sancte szentmisét Varga László megyéspüspök a tabi Utolsó Vacsora-templomban mutatta be.

img001

– Mindenki tud szavakat formálni, beszélni azok közül, akik itt vannak és iskolába járnak. Azonban nem mindegy, hogy a szavainkat mire használjuk – kezdte szentbeszédét a főpásztor. – Kérlek benneteket, hogy szavaitokkal ne hizlaljátok a félelmet. Rengetegen félnek, mert a háború van, infláció és bizonytalan helyzet. Sokakban ott van a félelem. Tudomásul kell venni, de ne hizlaljátok a félelmet azzal, hogy mindig a rosszról beszéltek. Használjátok a szavaitokat arra, hogy növeljétek a bizalmat! A félelemmel szemben a bizalom áll. Aki bízik és növekszik a bizalomban Isten, az embertársai, a szülei vagy tanárai felé, abban csökken a félelem, s növekszik az öröm és a szeretet.

Használjátok a szavaitokat jóra! A szavainkkal meg lehet alázni a másikat, de lehet építeni is. Ha én rossz kijelentéseket mondanék a diákokról, akkor megaláznám őket. Ugyanakkor, ha megdicsérem őt és azt keresem, hogy mi a jó benne, majd azt ki is mondom, akkor pedig építem. Önbizalmat adok neki ahhoz, hogy folytassa a tanulást és növekedjen. Ez nemcsak a tanárokra és a szülőkre érvényes, hanem a diákokra is. Ne alázzátok, ne bántsátok egymást! A szavainkat nem azért kaptuk, hogy rosszra használjuk, hanem arra, hogy építsük a másikat. Arra, hogy kimondjuk a jót, a szépet, a tudást a másikra. Mindent, ami az ő kincse. Bátorítsátok egymást a szavaitokkal!

img004

Ha a tanárok bátorítóan szólnak a diákhoz, akkor csoda történik. Akkor elmeri hinni a diák, hogy képes rá. De ha egy szülő, vagy tanár azt mondja a gyermekének, hogy buta vagy, ne is erőlködj, akkor a gyermek fel fogja adni. Nem történt semmi, csak a szavainkat jóra, vagy rosszra használtuk.

Arra kérek minden diákot és tanárt, hogy használja jóra a szavait. Bátorításra, buzdításra. Sok konfliktus történik a családokban, osztályokban, közösségekben, kapcsolatainkban. Használhatjuk a szavainkat sértésre, a harag kiöntésére, de vigasztalásra is. Vigasztaljátok egymást a szavaitokkal! Például azzal, hogy ha megbántottátok egymást, gyakoroljátok a bocsánatkérést és a megbocsátást. Mikor bocsánatot kérünk, vagy megbocsátunk, akkor a szívünk szabaddá válik. De ha haragot tartunk, akkor minden elromlik. Használjátok a szavaitokat vigasztalásra és mondjátok ki a másiknak, hogy ne félj, én szeretlek. Mindjárt jobb, mindjárt könnyebb lesz.

img003

Használjátok a szavaitokat imára! Hiszen azt is a szavainkkal végezzük. Gyakoroljátok a beszélgetést a Jóistennel. Mindenki tud imádkozni nemcsak olyan formában, hogy megtanulta a kötött imákat, hanem a saját szavaitokkal is megszólíthatjátok a Jóistent. Úgy, ahogyan a saját szavaitokkal beszélgettek szüleitekkel, testvéreitekkel. Használjátok a szavaitokat imára, hálaadásra és dicsőítésre. Magasztaljátok az Istent! Keressétek azt, hogy miért adhattok hálát. Ha minden nap megtennétek ezt, amit most mondok, akkor mindig jól aludnátok.

Minden este kérjetek bocsánatot! Naponta elkövetünk bűnöket. Kérjetek bocsánatot a Jóistentől, és ha kell, a testvéreitektől, szüleitektől, osztálytársaitoktól. S minden nap bocsássatok meg, mert titeket is bántanak. S ami ennél is fontosabb, minden nap adjatok hálát! Hálát adhattok azért, hogy vannak szüleitek, az egészségetekért, vagy azért, ha az iskolában valami jó volt. Tanuljátok meg a szavaitokat jól használni és akkor ez a tanév nagyon szép lesz. Történjék bármi, a szívetekben növekedni fog az öröm, a hála és a szeretet – fogalmazott a főpásztor.

img010

A szentmise végén az első osztályos tanulók verses műsora következett, majd Nagy-Kálsecz Mariann intézményvezető mondta el évnyitó beszédét. – A legfontosabb számunkra, hogy nap mint nap szeretettel jöjjetek iskolába és a tanulásra motiváltak legyetek – szólt a diákokhoz az intézményvezető. – Azon dolgozunk, hogy a lehető legtöbb tudást átadjuk mind tananyagban, mind az érzelmi intelligencia fejlesztése érdekében. Olyan iskolát szeretnénk, ahol a belső légkör, a tartalmas együttes munka következtében jól érzi magát tanuló és tanár egyaránt – fogalmazott Nagy-Kálsecz Mariann, majd hozzátette: ehhez nagy szükségük van a diákok pozitív hozzáállására, nyitottságára, illetve a szülők támogatására. A tanulók mellett mindig ott kell, hogy legyen a szülő. – Meggyőződésem, hogy akkor leszünk jó iskola, ha szoros kapcsolatot ápolunk a szülőkkel és nyíltan, őszintén beszélhetünk a gyermek problémáiról, hiányosságairól és lehetőségeiről. Együtt kell dolgoznunk a közös cél érdekében – hangsúlyozta Nagy-Kálsecz Mariann, majd megnyitotta a tanévet.

A szentmiséről készült videós összefoglaló megtekinthető:

Fotó: Kling Márk
Videó: Szerafin Zoltán

 
Read 827 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés