„Gyakoroljátok a szeretet és hála szavait!” – Veni Sancte a Nagyboldogasszony Iskolaközpontban

A kaposvári Nagyboldogasszony Iskolaközpont tanévnyitó ünnepségét 2022. augusztus 31-én tartották a Nagyboldogasszony-székesegyházban. A Veni Sancte szentmisét Varga László megyéspüspök mutatta be.

img003

– Soha nem volt még olyan biztos, hogy minden bizonytalan, mint most – kezdte prédikációját a megyéspüspök. Akkor, amikor minden bizonytalan, biztos pontokat keresünk. Ha valaki járt már mocsárban, akkor tudja, hogy mennyire fontos egy kő, vagy egy fűcsomó, ami nem süllyed el és amire rá lehet állni. Nekünk ilyen biztos pont a Jézus Krisztusba vetett hitünk.

Van, ami gyengíti, és van, ami erősíti a hitünket. Ebben a bizonytalanságban mindenkinek keresnie kell a biztos pontokat. Ezért arra kérlek benneteket, hogy ne hizlaljátok a félelmet. Azt tapasztalom, hogy sokan hizlalják a félelmet. Ez azt jelenti, hogy mindig a rosszról beszélnek. Ha hallanak valami rosszat, még több rosszat tesznek hozzá. Ha hallanak valami pletykát, továbbadják. A sötétség cselekedeteit, a bűnöket ragozzák és továbbadják. Ilyenkor nem történik más, mint az amúgy is rossz dolgot, ami a félelem, hizlaljuk és növeljük.

img001

Kérlek benneteket, hogy ne hizlaljátok a félelmet, mert az mindenkinek rossz lesz. A félelem ellenszere a bizalom. Most, amikor minden bizonytalan, az egyetlen dolog, amire nagyon törekednünk kell, hogy keressük a bizalmat. Bízni kell a szüleinkben, a tanárainkban és egymásban. Mindenkinek meg kell tanulnia bízni a Jóistenben, a szeretet Istenében is. Ha a bizalmat növelitek, csökkenni fog a félelem és sokkal könnyebb lesz ez az előttünk álló tanév.

Erősíti a hitünket a bizalom és a szeretetben való növekedés is. Nem tudom, hogy hányszor hangzott el ebben az iskolában a diák részéről, remélem nagyon sokszor, hogy nagyon szeretem magát tanárnő, tanár úr. Azért, mert hatalmas érték, amit csinál. Nem tudom, hányszor hangzott el a tanárok részéről, hogy kedves diákom, szeretlek téged. Nem tudom azt sem, hogy hányszor hangzik el a családban egymás felé ez a szó, hogy ne félj, nagyon szeretlek.

img007

A szeretetben való növekedésnek nagyon egyszerű módja, amit az előbb mondtam. Ne legyetek szemérmesek kimondani a szeretet és hála szavait! Akkor tovább nő a bizalom, erősödik a szeretet és csökken a félelem mindenkiben. Nem tudom, hányszor hangzott el a diákok, vagy a tanárok szájából, hogy nagyon szeretem Jézus Krisztust. Ez egy katolikus iskola, ahol nem szégyen ezt kimondani. Nem kell letagadni, szabad felvállalni, legyen az tanár, szülő, vagy diák. Ez az egyszerű kijelentés, hogy szeretem Jézust, növeli a szeretetet minden irányba. Ezért arra kérlek benneteket, hogy használjátok erre a tanévet. Gyakoroljátok a szeretet szavait, hogy növekedhessetek mindannyian a szeretetben – fogalmazott a megyéspüspök.

img024

A szentmise végén Varga Bálint igazgató osztotta meg tanévnyitó gondolatait. – Kedves Lányok és Fiúk! Mint minden iskola, mi is szeretnénk benneteket ismeretekkel ellátni, nevelni, felkészíteni a további tanulmányokra és az előttetek álló életre. Ez nem könnyű, mert egyes elemzők szerint a tíz év múlva szükséges munkakörök nyolcvanöt százaléka ma még nem létezik. A változás gyors, a „mindent lehet” csalfa kultúrája sokakat tévútra vezet. Nem várt események törik meg kényelmes életünket.

Mi mégsem aggódunk. Korszerű tudást és készséget próbálunk átadni, de ez nem lenne elég. Viszont több mint kétezer éves, szeretet alapú receptünk van kapcsolataink építésére és életünk kérdéseinek rendezésére. Ingyenes, írásban és szóban is elérhető az iskola foglalkozásain és a templomokban. Aki ebből főz, sosem bánja meg. Ez Krisztus tanítása. Az iskola a hit és a tudás átadásával szeretné a tanulókat felkészíteni a diákéveket követő időkre – fogalmazott Varga Bálint igazgató.

A teljes szentmise megtekinthető:

Fotó: Kling Márk
Videó: Szerafin Zoltán

 
Read 1051 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés