Szentmisével zárult a Nagyboldogasszony Iskolaközpont jubileumi ünnepségsorozata

A kaposvári Nagyboldogasszony Iskolaközpont 1991. szeptember elsején nyitotta meg kapuit két gimnáziumi osztállyal. Az intézmény hamarosan általános iskolai képzéssel és alapfokú művészetoktatással bővült, s a 2020/2021-es tanévben ünnepelte fennállásának harmincadik évfordulóját. A világjárvány miatt idén tavaszra tolódott ünnepségsorozat programjai között szerepelt futóverseny, éjszakai túra, rajz- és videó készítő verseny is.

img002

Az ünnepségsorozat egyik kiemelt eseményeként jubileumi hangversenyt szerveztek a Katolikus Zeneiskola pedagógusai és diákjai, akik fúvós hangszereken, illetve zongorakísérettel és énekkel szólaltatták meg többek között Charpentier, Conte, Purcell, Alfred Bösendorfer és Fritz Neuböck műveit. A hangverseny megtekinthető:

Május 20-án, a programsorozat zárásaként Varga László megyéspüspök celebrált szentmisét, aki prédikációjában a köszönet és a hála szavaival szólt a jelenlévőkhöz:

– Köszönetet szeretnék mondani az alapítóknak, akiknek szívügye volt, hogy ebben a városban legyen katolikus iskola. Nem volt egyszerű. Köszönet az elszántságukért, kitartásukért, amellyel megvalósulhatott a Katolikus Iskola terve Kaposváron.

Hálát adok a mindenkori iskolavezetésért. Olyan ez, mint a váltófutás. Mindig csak egy darabig lehet vinni a váltóbotot, majd tovább kell adni a következőnek. Minden iskolavezetésnek meg volt a sajátos profilja, amire a hangsúlyt fektette. Hálát adok azért, hogy mindent megpróbáltak annak érdekében, hogy amit fontosnak tartottak a gimnázium, az általános iskola és a zeneiskola életében, azt sikerüljön megvalósítani. Mindegyik iskolavezetés sokban gazdagította az életünket, iskolánk életét.

img003

Hálát adok a hitoktató atyákért, akik a plébániai munkájuk mellett más feladataik mellett időt, energiát szántak arra, hogy itt az iskolában taníthassanak, gyóntathassanak, misézzenek és lelkivezetést végezzenek.

Hálát adok minden pedagógusért. Azokért, akik valaha itt tanítottak, vagy most itt tanítanak iskolánkban. Hálát adok minden áldozatukért, hogy a tudásuk legjavát adják tovább a rájuk bízott fiataloknak.

Hálát adok az általános iskolában, gimnáziumban, zeneiskolában és egykor a kollégiumban tanító, dolgozó pedagógusok munkájáért.

Hálát adok a technikai dolgozókért. Ha ők nem lennének, nagy bajban lennénk. Nagyon korán kezdik a munkájukat, amely nem annyira látványos, de annál fontosabb és szükségesebb ahhoz, hogy szépen működjön az iskolánk.

Hálát adok a szülőkért, akik beíratták gyermekeiket a Nagyboldogasszony Iskolaközpontba. Hogy bíztak az itt tanító pedagógusokban, s ránk bízták gyermekeik oktatását, nevelését.

Hálát adok minden diákért, akik az elmúlt harminc évben itt tanultak, sikereket értek el. Iskolánk hírét nagymértékben növelték tudásukkal, képességeik javával. Nekik is köszönhető és természetesen a pedagógusoknak, hogy iskolánk újra az ország száz legjobb középiskolája közé tartozik – fogalmazott a főpásztor.

img007

A szentmise végén Varga Bálint igazgató adott hálát az elmúlt harminc évért. – Bármely időszakban dolgozott is itt valaki, munkájával, döntéseivel, egyéniségével, ötleteivel hozzájárult az iskola működéséhez és fejlődéséhez. Minden időszaknak megvoltak a maga kihívásai, nehézségei és szépségei, melyekben sikerült tovább vinni az iskola és a katolikus oktatás ügyét. Nagyobb és kisebb dolgok is kellettek a sikerhez. Az építkezések lebonyolításától, az oktatás és nevelés feladatain át a tiszta épületig; vagy egy diáknak, vagy tanárnak mondott jó szóig. Szeretném ezt megköszönni minden egykori és jelenlegi dolgozónak, támogatónak, szülőnek, diáknak, partnernek és családtagjainak is. Nélkülük nem tartanánk most itt, s nem lenne ugyanez az iskola, mint most.

A harminc év ahhoz elegendő idő, hogy közösséget teremtsen. Ehhez a közösséghez eltérő mélységben, de mindenki hozzátartozik, aki az iskolával kapcsolatban volt. A szentmise a közösség tagjaiért szól. Az elhunytakért és az élőkért. Szeretném látni és szeretnék azért dolgozni, hogy ez a közösség a múltjából táplálkozva tudja építeni a jövőt, s meg tudjon felelni a jelenkor és a jövendő kihívásainak – fogalmazott Varga Bálint, aki beszédének végén a Rómaiaknak írt levélből vett idézettel buzdította a további munkára a pedagógusokat és a diákságot: „Ha Isten velünk, ki ellenünk?”

Fotó: Kling Márk, Pfeiffer Patrik
Videó: Szerafin Zoltán

 
Read 957 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés