„Az irgalom körbevesz, véd és táplál” – Varga László megyéspüspök tartott előadást a Somogy Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház Esélyteremtési Konferenciáján

2022. december elsején tartották a Somogy Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház Esélyteremtési Konferenciáját a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem (MATE) Kaposvári Campusának tanácstermében. A konferencián átadták a civil szervezet díját, melyet 2022-ben Szabó Gyuláné, a Kaposi Mór Oktató Kórház nyugalmazott stratégiai igazgató helyettese kapta, aki hosszú időn át tartó áldozatos munkájával segítette a romák egészségügyi felvilágosítását.

img 001

Az alkalmon Dr. Gombos Péter, a MATE Kaposvári Campusának főigazgató-helyettese köszöntötte a jelenlévőket, aki Dutka Ákos Karácsonyi beszélgetés az Úr Jézussal 1923-ban című verséhez kapcsolódóan osztotta meg gondolatait.

– Adventben talán nyitottabbak vagyunk arra, hogy meglássuk azt a szépséget, jót és tenni akarást, mely mégiscsak itt van körülöttünk a világban. Hálás vagyok azért, hogy a MATE Kaposvári Campusa helyet adhat a Napkerék Egyesületnek, egy olyan intézménynek és konferenciának, mely mégiscsak a jót mutatja meg, s biztatást ad számunkra abban a reményben, hogy bár sok rosszat látunk, a jót tenni akarás itt van közöttünk, s utat talál magának – fogalmazott a főigazgató-helyettes, akinek szavait követően Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke köszöntötte a jelenlevőket.

Az elnök elmondta: a megyei önkormányzat leginkább a nagyobb közösségeket, falvakat és a városokat támogatja esélyteremtési céllal. Rengeteget dolgoznak a vidék fejlesztésén, mely meglátszik. Nemcsak a középületek, hanem a magánépületek is fejlődnek, illetve sikerült lényegesen csökkenteniük a munkanélküliséget a hátrányosabb helyzetű településeken is.

img 005

Biró Norbert szavait követően Bogdán Imre, a Napkerék Egyesület elnöke így fogalmazott köszöntőjében:

– Egy gyönyörű időszakot, a várakozás időszakát töltjük. Az egészen fiataloktól kezdve az idős emberekig mind a Kis Jézus megszületését várjuk. Azt gondolom, hogy az a munka, melyet ebben a mintegy tizenegy évben tettünk, s melynek vártuk gyümölcsét, meghozta azt. Vártuk, hogy milyen gyümölcsöt kapunk, s hogy mennyire fog beérni, illetve, hogy miként tudunk majd abból a gyümölcsből másoknak is adni.

Advent időszakában az egyik legfontosabb, hogy másoknak adjunk. A Somogy Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház is azon munkálkodik, hogy mindig adjunk valamit az embereknek. Hiszem, hogy sokkal nagyobb öröm adni, mint kapni, s kívánom, hogy az advent időszaka mindenki szívét töltse be a várakozás és szeretet idejével – fogalmazott az elnök.

img 004

– Lehet-e jónak lenni egy rossz világban? – tette fel a kérdést Varga László megyéspüspök, majd folytatta: A válasz igen. Sőt, csak jónak lenni szabad! Adjunk esélyt az irgalomnak, mely olyan, mint az anyaméh. Körbeveszi, védi és táplálja a magzatot. Mivel a Szentírás tanítása szerint Isten maga az irgalom, ezért hisszük, hogy az irgalom így van jelen nemcsak az édesanyák méhében, hanem az egész világban. Ezért van esély az irgalomra, s adjunk is esélyt az irgalomnak.

Ha abból indulunk ki, hogy kivétel nélkül mindenki Isten gyermeke és képmása, akkora az azt jelenti, hogy valamennyien az irgalom gyermekei vagyunk, s valamennyien esélyesek vagyunk az irgalomra.

Sokat foglalkoztam sérültekkel, illetve sokszor találkoztam értelmi fogyatékosakkal, peremre jutottakkal, szenvedőkkel. Az elmúlt negyven év alatt, mióta pap vagyok, nem találkoztam olyan emberrel, akinek a szívében ne lett volna jelen a szeretet.[…]

Hiszem, hogy minden ember ugyanannak az Istennek a gyermeke, képmása, s ugyanannak az Istennek a Lelke, az Irgalom Lelke lakik benne. A magzat, ha megfelelő védelmet, táplálékot és támogatást kap, akkor magától kibontakoztatja az életét. Az édesanya csak teret ad neki, hordozza. Így történik a szeretettel és irgalommal is. Ha tápláljuk és védjük, akkor elkezd bontakozni. Azonban ha rombolom a szeretetet és irgalmat, akkor visszafejlődik. A dolgunk az, hogy ezt az irgalmat és szeretetet növeljük – fogalmazott a megyéspüspök.

A teljes előadás megtekinthető:

A megyéspüspök szavait követően Dér Tamás, Kaposvár alpolgármestere is köszöntötte a jelenlévőket, aki a város felzárkóztatás terén elért eredményeiről beszélt beszámolójában.

Az alkalmon a Hangya Tanoda tanulói működtek közre.

Fotó: Kling Márk
Videó: Szerafin Zoltán

 
Read 637 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés