Újabb családtrénereket képző évfolyam indult Egyházmegyénkben

Tíz házaspár fogadta el a meghívást és kezdte el a szeptember 23–25-i hétvégén a Schönstatt mozgalom családakadémiai képzésének 21. évfolyamát. A Kaposvári Egyházmegyében ez már a harmadik évfolyam, akik arra vállalkoztak, hogy a kétéves képzés során megerősítik a házasságukat, dolgoznak a családi életük javításán, és az így szerzett tapasztalataikat plébániájukkal együttműködve igyekeznek majd továbbadni.

img001

A Családakadémia a magyar Schönstatt Családmozgalom részeként jött létre 1996-ban. Az alapító házaspárok felismerték, hogy a jól működő házasság nem szerencse dolga, hanem nap mint nap tenni kell érte, és ennek módja tanulható, tanítható. Célja olyan szakemberek képzése, akik tovább tudják adni mindazt, amire a házaspároknak szükségük van az egymás iránt érzett szeretetük és hűségük megőrzéséhez. A képzésben részt vevő házaspárok a két év során kb. 10 hétvégén és két nyári héten előadásokon vesznek részt, majd párokban és csoportokban dolgozzák fel a hallottakat. Az összegyűlt családok közös tapasztalata, hogy az egyetlen biblia, amit a mai ember olvas, az a keresztények élete. Fontosnak tartják, hogy kilépve a hétköznapokba törekedjenek magukat is folyamatosan nevelni-növelni, a tömegtársadalomban is helytálló, erős, egészséges családot létrehozni, ahol szilárd jellemű, szabad, teherbíró és áldozatkész gyermekek nőhetnek fel. Céljuk, hogy családjaik – mint az egyház és a társadalom alapsejtjei – megújulásán keresztül bennük és általuk megújuljon az egész egyház is.

img002

A képzésnek a kaposszentbenedeki Porta Pacis Lelkigyakorlatos Ház ad otthont, ahol szép és kényelmes környezetben készülhetnek a párok küldetésükre. A gyermekekre a házaspáros programok ideje alatt lelkes fiatalok vigyáznak, köszönjük áldozatos munkájukat! Az első hétvége lélekemelő és egyben gyakorlatias előadásait a budaörsi Varga Károly és Erika, a családakadémiai képzés egyik alapító házaspárja tartotta, akik igazán hitelesen közvetítik a mozgalom szellemiségét. A nyitó szentmisét Pisztora Ferenc családreferens atya mutatta be, aki lelkipásztori tevékenységével végig fogja kísérni a házaspárokat a családtréner képzésben. Az évfolyam létrehozói és kísérői Radnai István és Márti családreferensek, a házigazdák pedig az előző egyházmegyei családakadémiai évfolyam résztvevői, Rangits Gábor és Adrienn.

Isten áldását, kegyelmét, a Szentlélek erejét és a Szűzanya közbenjárását kérjük a Családakadémia 21. évfolyamának házaspárjaira, hogy küldetésüket felismerve szűkebb és tágabb környezetükben eredményesen szolgálhassák közösségüket és a magyar családokat!

Fűr Tamás és Anita Nagykanizsa

Néhány résztvevő házaspár gondolatai az első hétvégéről:

Hrankai Dávid és Judit Nagyatád: Nagy várakozással vágtunk bele a hétvégébe, mely már az első pillatanokban pozitív élményekkel töltött el minket.

A helyszínül szolgáló Porta Pacis lelkigyakorlatos ház tökéletes helyszín a lelki ráhangolódásra. (Ezt már korábban több alkalommal is megtapasztaltuk.) Ez a hely alkalmas arra, hogy kiszakítson a mindennapok forgatagából, ezáltal egy mélyebb lelki út felé vezessen minket.

A hétvége programsorozata átgondoltan felépített volt: mély tartalmú, mégsem túlzsúfolt. A háttércsapat nagy odafigyeléssel segítette a résztvevő házaspárokat.

A résztvevő családokkal hamar megtaláltuk a közös hangot. Sokszínű közösség talált itt egymásra, mely mégis egységet tudott alkotni.

Már az első hétvége előadásai értékes gondolatokkal gazdagítottak bennünket. Megnyugtató volt megtapasztalni, hogy a kérdéseinkkel, problémáinkkal nem vagyunk egyedül. A megosztott élettörténetek és élmények által pedig fejlődni, épülni tudunk.

Köszönjük ezt a hétvégét!

Szabó Minda Gábor és Mercédesz Somogydöröcske: „Jó itt lenni!” - hangzott el többször is a hétvége folyamán, nem véletlenül. Szívet melengető volt megtapasztalni azt a nagyfokú bizalmat, ami rövid idő alatt kialakult a csoportban, mintha csak rég nem látott barátokkal jöttünk volna össze egy jót beszélgetni. Nagyon tetszett az előadások témája, felépítése, a feldolgozás módja és nem utolsósorban a Varga házaspár igazán hiteles példája. Ritkán tudunk ilyen nyugodt körülmények között egy adott témáról kettesben beszélgetni, ugyanakkor nagyon inspiráló volt a páros beszélgetést követően a többiek gondolatait is meghallgatni. Úgy érezzük, hogy egy nagyszerű közösségbe kerültünk, és egy izgalmas és sok feladatot tartogató úton indultunk el.

Szöllősi Tamás és Nikoletta Siófok: Mi (egyelőre ) gyermektelen párként kicsit bizonytalanul, vegyes érzésekkel indultunk útnak Bárdudvarnokra, de bíztunk a Gondviselésben és a házasságban megélt 10 évünk tapasztalatában, követve a kijelölt utunkat. A zselici vidéken már éreztük, hogy jó helyen járunk, de a ”Béke Kapuját” átlépve ez bizonyossá vált. Az ember nem tud nem mosolyogni, látva az embereket és azt az életet, ami ott fogadott minket úgy, hogy mi tényleg senkit nem ismertünk korábbról. A szervezők (Adri és Gábor, Márti és István), a hétvégén minket kisérő Varga házaspár és Pisztora Feri atya teremtették meg azt a biztos és egyben nyílt közeget, amelyben mindenki tudott kapcsolódni egymással és a Krisztusban megélt kegyelmekkel, melyekben részünk lehetett. Fontos kiemelni, hogy nem olyan élményt kaptunk, amely csak ott, akkor működött, hanem az útravalót a hétköznapjainkban is élni tudjuk és akarjuk. Érezhettük a jelentőségét annak, hogy a mai világban, amikor az együtt töltött idő az egyik legfontosabb kincs, igent mondtunk két közösen eltöltött évre.

Szeretnénk kiemelni a minőségi és tartalmasan, kettesben töltött időt; a megosztásokat, amikor egymástól tanulhattunk; a számtalan értékes gondolatot, tanítást, amit az előadóktól hallottunk; a mély érzelmeket kiváltó kegyelemben megélt szentmisét; a köztes időben és esténként kialakult beszélgetéseket; a hely tisztaságát és az abból áradó szeretetet.

Nagyon várjuk a folytatást, azt, hogy a CSAK 21 közösségben teljen az idő, és ne múljon.

Szamos Zoltán és Marica Kaposvár: Nekünk ez az első találkozás a megerősítést hozta, hogy jól döntöttünk arról, hogy részt szeretnénk venni ezen a 2 éves képzésen. A szép helyszín, a gondos szervezés, a finom és bőséges ételek mind hozzájárultak, hogy az otthonunktól távol nyugodt körülmények között tölthessük el a hétvégét gyerekeinkkel. A hétvége előadói – Erika és Károly – hiteles és megindító előadásaiból értékes gondolatok sorozatát vihettük magunkkal útravalóul. A gyerekvigyázók segítségével lehetőséget kaptunk, hogy kettesben tudjunk beszélgetni, kicsit túllépve a gyerekek körüli mindennapi rutin témáit. Röviden összefoglalva a hétvége élményét: „Kegyelem-cunami” – Károly után szabadon.

Forrás és fotó: Családpasztorációs Iroda, Kaposvári Egyházmegye

 
Read 1482 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés