Brazília: Egyre több az erőszakos földfoglalás

A brazil püspöki konferencia (CNBB) pasztorális földbizottsága (Comissão Pastoral da Terra – CPT) 2019. évi jelentése szerint 2018-hoz viszonyítva 23 százalékkal több konfliktust regisztráltak, s a vitás ügyekhez kapcsolható gyilkosságok száma is 14 százalékkal emelkedett.

 La Croix  2020.04.21.  Claire Lesegretain

Mióta a kétkamarás brazil parlament egyik legbefolyásosabb lobbicsoportja, a mezőgazdasági üzletágat képviselő Bancada Ruralista támogatásával Jair Bolsonaro 2019 januárjában átvette a hatalmat, a termőföldhöz fűződő viszályok száma megemelkedett. A CPT 2020. április 17-én közzétett beszámolójának adatai azt mutatják, hogy 2019-ben 1833 incidens, vagyis naponta öt összetűzés történt, ami 23 százalékkal több esetszámot jelent, mint az azt megelőző évben, 2018-ban. Ezek kétharmadát a nagy földtulajdonosok provokálta erőszakos cselekmények adják.

A földkérdéssel összefüggő gyilkosságok száma 28-ról 32-re emelkedett: 2018-hoz képest 14 százalékos a növekedés. Ehhez az adathoz sajnos még 7 indián elöljáró megölése is társul. Ez az utóbbi szám az elmúlt tizenegy év legkiugróbb mutatója. A CPT jelentése a gyilkossági kísérletek 7 százalékos növekedését is megemlíti. A halálos fenyegetések száma szintén emelkedett: 165-ről 201-re.

A bizottság munkatársa, Jeane Bellini aláhúzta, hogy 1986 óta — amikor a CPT először közölt éves jelentést a földbirtoklás körüli konfliktusokról — ezek a legkiugróbb adatok. A jelentős emelkedés „közvetlen következménye a szövetségi kormány 2019 elején megkezdett politikájának, amely a[z eredeti] jogok felszámolására irányul.” – jelentette ki a szakértő.

„Az utóbbi 30 évben azt tapasztaltuk, hogy amikor az állam ténylegesen garantálja a fizikai személyek integritásának sérthetetlenségét, a partikuláris hatalmak visszavonulót fújnak, amikor azonban az állam meghátrál, akkor a magánszféra erősnek hiszi magát, s nem átallja elűzni a (kis)birtokosokat. Jair Bolsonaro diskurzusa bátorítja illegális földfoglalást.”

Hagyományosan a földművesek küzdelmeinek világnapjára (Journée mondiale des luttes paysannes) időzített jelentés referenciapont az emberi jogokért küzdő nemzeti és nemzetközi civil szervezetek számára. Eddig politikai körökben is visszhangot váltott ki, de ebben az évben semmiféle reakció nem érkezett sem az elnöki hivatalból, sem az agrár-, illetve emberi jogokkal foglalkozó minisztériumból.

Fordította: Hantos-Varga Márta

Megjegyzés: Ajánljuk a Magyar Kuriron olvasható korábbi cikkünket, amely a brazil katolikus egyház sajátos pasztorális feladatairól és hétköznapi hőseiről szól.

https://www.magyarkurir.hu/hirek/hirek/jose-amaro-atya-az-bunom-hogy-nem-hallgattam-az-igazsagtalansagok-lattan

 
Read 867 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés