Pánamazóniai szinódus 4. — Kolumbiai tapasztalatok és elvárások

2019. augusztus 13–14-én, az októberben zajló pánamazóniai szinódus előkészületi szakasza részeként, több mint száz személy jelent meg a kolumbiai püspöki konferencia bogotai székházában. Amazónia kolumbiai területein szolgálatot teljesítő püspökök, szerzetesek, papok, az őslakos törzsek többtucatnyi vezetője, ezen kívül az állami szervek és a civil szervezetek képviselői azért gyűltek össze, hogy a „Föld tüdeje” megőrzése érdekében véleményt cseréljenek az Egyház által nyújtott segítség formáiról.

La Croix 2019.08.16. Claire Lesegretain

„Ferenc pápa szeretné, ha aggodalmaik, tapasztalataik meghallgatása, valamint spiritualitásuk megismerése által Amazónia lakossága is előtérbe kerülne.” – jelentette ki a találkozó kezdetén Mgr. Joaquin Pinzon Guiza, Puerto Leguizano-Solano apostoli vikáriusa. A hat plébániát magában foglaló egyházkerület az ország Caqueta, Putumayo és Amazonas tartományaira terjed ki. „Az októberi szinóduson nem csupán saját gondolatainkat szeretnénk kifejteni, hanem azt is át kívánjuk adni, hogy mi lakozik az itt élő népek szívében.”

Kolumbia elnöke, Ivan Duque bevezető előadásában arra kérte a püspököket, hogy „küzdjenek a drogkereskedelem, s annak a közösségre gyakorolt hatása ellen”. Sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy [a kereskedők ösztönzésére] a trópusi esőerdők egyre nagyobb részét vágják ki a kokacserje termesztése miatt.

Cesar Melendez úgy véli, hogy a püspökök és a papok akkor tudnak segíteni, „ha a környezet tiszteletének üzenetét beleszövik a homíliákba és a hittanórákba”. A környezetvédelmi ügynökség igazgatója így folytatta: „Kormányzati szervként szankciók és felvilágosító kampányok révén hozzájárulunk a magatartás megváltozásához, azonban az Egyház képes arra, hogy másképp, spirituális úton szólítsa meg az embereket. Amit az Egyház mond, azt általában tiszteletben tartják.”

E két nap során Pedro Ricardo Barreto bíboros, a Pánamazóniai Egyházi Hálózat (Repam) alelnöke is felszólalt. Beszédében kitért a „viri probati” [a kipróbált férfiak felszentelése] kérdéskörére. Kiemelte, hogy „az Eukarisztia hitünk középpontja”, majd emlékeztetett II. János Pál és XVI. Benedek pápák tanítására, akik aláhúzták, hogy nem lehet Eukarisztia nélkül egyházat építeni. „Gondolkodnunk kell azon, hogyan tudnánk segíteni szegény és elhagyott közösségeinket abban, hogy az Egyház teljes jogú tagjaivá váljanak.” Felhívta a figyelmet arra is, hogy a szinódus „nem úgy működik, mint egy kongresszus”. Kifejtette, hogy [végső soron] Ferenc pápára tartozik annak eldöntése, hogy vajon a saját közegükben jó hírnévnek örvendő, példás életet élő családos férfiakat [adott esetben] fel lehet-e szentelni vagy sem.

Michael Czerny atya, a szinódus különleges titkára, továbbá Mgr. David Martinez, a perui Puerto Maldonado püspöke szintén jelen volt a találkozón. Ferenc pápa Peru ezen egyházmegyéjében hirdette meg 2018 januárjában a pánamazóniai szinódust.

Az autochton népek több tagja ugyancsak szót kért az előkészítő összejövetelen. Fanny Cuiro, a huitoto etnikum vezetője megjegyezte, hogy a bennszülöttek szemében képviselőik meghívása a szinódusra „győzelemnek számít”. „Számos országban az államfőknek nincs ideje az őslakos népekre. A pápa figyelmessége reménnyel tölt el bennünket.”

Fanny Cuiro egy elzárt közösségben, La Chorrera-ban nőtt fel. A törzs tagjainak többsége az ötven évig tartó (1870-1920) un. „kaucsuk-láz” alatt vagy rabszolgasorba került, vagy mészárlás áldozata lett. A nyugati gyarmatosítók visszaélései után kapucinus atyák érkeztek e közösséghez, s az árván maradt gyermekek számára iskolát nyitottak. „Ezek a szerzetesek elutasították a helyi kultúrát, s azokat a gyermekeket, akik az iskolában anyanyelvükön szólaltak meg, megpofozták.” – idézte fel Cuiro asszony. Az utóbbi harminc évben a helyzet sokat javult. „Ma a papok és az egyház tagjai sokkal nyitottabbak a tradíciónkra. Kezdetben gyanakvóak voltunk irányukba, de utóbb barátaink lettek. Bízunk bennük, s beszélünk nekik jövőre vonatkozó terveinkről.”

Nemrég hasonló összejövetelt tartottak Peruban és Brazíliában.

Fordította: Hantos-Varga Márta

Egyéb forrás: https://www.vaticannews.va/es/iglesia/news/2019-08/fanny-cuiro-lideresa-huitoto-descendiente-genocidio-cauchero.htm

 

 

 

Read 854 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés