„Az Ige testté lett, s közöttünk lakott!" – karácsonyi szentmise a Nagyboldogasszony-székesegyházban

...Az Ige testté lett, s közöttünk lakott…" – idézte a Szentírás szavait Varga László megyéspüspök december 25-én délelőtt, a kaposvári Nagyboldogasszony-székesegyházban bemutatott szentmisén.

Milyen a kapcsolatod az Igével, Isten Igéjével? – tette fel a kérdést a főpásztor homíliájában. – Milyen a kapcsolatod a testeddel? Milyen a kapcsolatod Krisztus titokzatos testével, az egyházzal?

Isten nem csak kinyilatkoztatta az ő szavát, nem csak elmondta az embereknek az örömhírt prófétái által. Ez a szó, ez a kinyilatkoztatott Ige megjelent közöttünk.

Milyen a kapcsolatod Isten szavával, Isten Igéjével? Ez más minden emberi szónál, leírt irodalmi alkotásnál. Egy emberi mű, alkotás nem adhat örök életet, Isten Igéje viszont örök életet ad. Ismered-e Isten szavát? Ha valaki nem ismeri Isten szavát, akkor nem ismeri Krisztust, aki megtestesült. S ha nem ismeri valaki Krisztust, akkor a kereszténysége nagyon gyenge lábakon áll.

20191225 IMG 1181

Ha azt mondod, hogy ismered, akkor hiszel-e Isten szavában? Melyek azok az igék, amelyekre már rátetted az életed? Amelyek neked az életedet irányították, a döntéseidben segítettek, életet adtak, amikor megfáradtál?

Leginkább azoknak tárja fel Isten a saját szavának titkát, akik szeretik. Akik szeretik az Igét, s szeretettel olvassák. Egészen más levelet kapni egy hatóságtól, s más levelet kapni a feleségedtől, férjedtől, kedvesedtől. Másképpen olvasod, másképpen nyílik meg az üzenet. Nagyon fontos, hogy Isten igéjét szeretettel olvassuk, nyissuk meg a szívünket az ige előtt. S mivel ez a szó, ez az ige örök életet ad, arra vár, hogy tettekre váltsuk. Nem elég ismerni Isten szavát, meg kell valósítani! Van-e olyan ige a Szentírásban, melyről ki mered jelenteni, hogy ezt gyakorlom, s tettekre váltottam? Ha van, akkor az már az életed igéje, s az örök életed igéje lesz, mert elvezet az örök életre.

Az ige testté lett! Milyen a kapcsolatod a testeddel? Nagyon úgy tűnik, hogy rossz a viszonyunk a saját testünkhöz. A test szóra nagyon sokaknak a testiség jut eszébe. Hogyan viszonyulsz a testedhez? A Szentírás szerint Isten szőtte egybe anyád méhében a tested. Tud minden sejtedről, ismer. Nem szépségversenyre indított, hanem tudta, hogy a tested szentély lesz. Az Ige testté lett, s bennünk Lakik! Isten szemében a test az Ő lakóhelye. Ettől lesz mindenki teste különlegesen értékes és szép. A testünkben él az Isten! Te hogy viszonyulsz a testedhez? Sanyargatod, kizsákmányolod, széthajtod, kényezteted, testépítést végzel, mindened az egészséges életmód? Ezek mind jók lehetnek, a rossz bennük az, hogy nem az van középpontban, akinek a szentélye a testünk, hanem a testünk van a középpontban. Túlságosan leköti a figyelmünket, s épp ezért nem tudunk mit kezdeni azzal, mikor ez a test megsebződik, vagy megbetegszik. Mikor kiderül a testünkről, hogy véges, sebezhető, törékeny.

Azzal, hogy az Ige testté lett, segít nekünk abban, hogy helyesen viszonyuljunk a testünkhöz, s hogy szeressük ezt a testet. Azt a valóságot, melyet Isten alkotott számunkra. Ez a test Isten lakóhelye, s ebben a testben végzünk mindent. Ebben a testben szeretünk, imádkozunk, szenvedünk. Ideje lenne megszeretni Isten lakóhelyét, s megszeretni a testünket!

A másik teste nem eszköz, nem tárgy. Nem lehet kisajátítani, megalázni. Szeretni kell, s tisztelni a másik testét!

Tiszteletet, szeretetet érdemel a testünk akkor is, ha gyenge. Akkor is szentély, mert Isten benne lakik! Ez teszi igazán kinccsé, ajándékká.

20191225 IMG 1205

Azzal, hogy Krisztus köztünk van, azzal elindult egy közösségnek az élete, melyet úgy hívunk, hogy egyház. Szent Pál tanítása szerint az egyház Krisztus titokzatos teste, melynek feje Krisztus, s mi mindannyian ennek a testnek vagyunk tagjai. Hogy milyen a kapcsolatunk az egyházzal, azt meghatározza, hogy milyen a kapcsolatunk az Igével, Isten szavával, s hogy milyen a kapcsolatunk a testünkkel. Úgy fogunk viszonyulni Krisztus testének többi tagjához, ahogyan a saját testünkhöz viszonyulunk. Ahogyan Isten Igéjéhez viszonyulunk.

Szereted-e ezt az egyházat, vagy csak kritizálod, támadod, elkívánkozol belőle? Vagy fel tudod vállalni? Nem azért, mert szeplőtelen, hanem azért, mert benne lakik a Szent. Ugyanúgy, ahogyan a testedben. A tested attól kincs és érték, hogy Isten lakóhelye. Ha nem látjuk az egyházban, hogy ez Krisztus teste, akkor csak a külső oldaláról közelítjük meg, s tele vagyunk ítélkezéssel, kritikával, utálkozással, pedig ez Krisztus teste.

Benne lakik Krisztus, s ma is feltámadott, ma is saját testének tekinti az egyházat! Tisztelnünk kell Jézus döntését, s ezért szeretnünk kell az egyházat! Ha megszeretjük Isten Igéjét, s ha megszeretjük saját testünket, akkor könnyű lesz szeretni Krisztus titokzatos testét, az egyházat! Az Ige testté lett, s ebben a testben lakozik. A saját testedben és az egyház testében. Nagy titok ez, adjunk időt magunknak ezen az ünnepen, hogy feltárhassa Isten számunkra ezt a titkot, hogy egyre mélyebben ismerjük meg, s egyre jobban szeressük!"  

Fotó: Kling Márk

 

 
Read 1625 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés