„Jézus az öröm gyermeke!" – éjféli szentmise a kaposvári Nagyboldogasszony-székesegyházban

December 24-én, Karácsony szentestéjén Varga László megyéspüspök celebrált ünnepi szentmisét a Nagyboldogasszony-székesegyházban.

A főpásztor prédikációjában az örömről beszélt:

„Nagy örömet hirdetek nektek, megszületett a világ megváltója, a názáreti Jézus Krisztus, az öröm gyermeke!

Miért mondom azt, hogy Jézus az öröm gyermeke? Mert a Szentháromság tele van örömmel, szeretettel! Ebből a teljes szeretetből jött közénk az Úr Jézus Krisztus, s ahogyan teljes a szeretet, úgy teljes az öröm is.

Számomra Jézus az öröm gyermeke. Nem csak a pásztorok, vagy Mária örült, hanem az angyalok is örültek, s ez a gyermek később örömhírt hozott. Azt mondta követőinek: »mindezt azért mondtam el nektek, hogy az én örömöm legyen bennetek, s a ti örömötök ezzel teljes legyen!«

20191225 IMG 1075

Létünk forrása a Szentháromságos Szeretet, hiszen innét ered a létünk, ebből a szeretetből, s ezért mindannyian az örömre születtünk! Örömünk forrása a Szentháromság, az Atya irántunk mutatott feltétel nélküli, ingyenes, megszolgálhatatlan, megfizethetetlen és lefizethetetlen szeretete, amelyet nem von vissza soha, s amely örök. Ez a szeretet az örömünk forrása. Ha hinnénk ebben a szeretetben, a mennyei Atya irántunk való szeretetében, akkor tele lennénk hálával.

A hálás szív tele van örömmel. Örömünk forrása a szentháromságos Szeretet, s annak a tapasztalata, hogy szeretve vagyunk, s tudunk szeretni. El tudjuk fogadni mások szeretetét, s viszonozni tudjuk azt. Akiben ez a kettő működik, annak szívéből felszínre jön az öröm. – fogalmazott a főpásztor.

Fotó: Kling Márk

 

 
Read 1570 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés