„Az ember hivatása, hogy élete végéig növekedjen a szeretetben! – Isteni Irgalmasság vasárnapja Zalakaroson

2024. április 7-én, az Isteni Irgalmasság vasárnapján Varga László megyéspüspök mutatott be szentmisét a zalakarosi Isteni Irgalmasság plébániatemplomban. A szentmise után – melyben a bérmálás szentségében részesült kilenc fiatal – a főpásztor megáldotta a plébánia alapításának tizedik évfordulója alkalmából elkészült keresztutat.

img 011

Az ünnepi szentmisén a főpásztor a bérmálkozó fiatalokat megszólítva a szeretetben való növekedés fontosságáról és a krisztusi szeretetközösség megéléséről beszélt prédikációjában.

– Jézusnak szüksége van rátok ott, ahol éltek! Abban a családban, közösségben, iskolában ti vagytok a tanúk. A Szentlélek, akinek a kiáradásáért imádkozom, tanúvá tette a krisztuskövetőket. Jézusnak szüksége van arra, hogy Isten szeretetét továbbadjátok a környezetetekben.

Ti a szeretet tanúi vagytok! Mindegy, hogy mennyire sikerült felkészülni a bérmálkozásra, s megtanulni a hittant. Biztos, hogy különböző fokon sajátítottátok el a tudást, de a szeretetben mindegyikőtök kiváló lehet, mert a szívetekben ott van Isten szeretetének Szentlelke. S az ember hivatása, hogy élete végéig növekedjen a szeretetben. A világnak, környezeteteknek és nektek is szükségetek van a szeretetre. Az emberi lét titkát két mondatban foglalnám össze: embernek lenni azt jelenti, hogy szeretni és szeretve lenni.

Mindenkinek szüksége van arra, hogy szeressék. S ha nem szeretik, vagy nem eléggé, esetleg nem jól szeretik, akkor a lelke megbetegszik. S ha megbetegszik a lelkünk, akkor egy idő után a testünk is meg fog. Láthatjátok családjaitokban, a környezetetekben, hogy nem is olyan könnyű szeretni. A szülők szeretetből kötnek házasságot, azonban sokszor azt látjuk, hogy szenvednek. A legfontosabb tananyagot nem tanulták meg, mely a szeretet iskolájában zajlik.

Isten a szeretet. Tőle kell megtanulnunk, hogy mit jelent szeretni. Ő alkotott minket, s ezért pontosan tudja, miként kell szeretni az embert. Jézus Krisztus azért lett emberré, s azért jött közénk, hogy megmutassa, mennyire szeret minket az Isten, s felébressze a hitet Isten irántunk való szeretetében.

img 010

Szeretitek saját magatokat olyannak, amilyenek vagytok, vagy nem érzitek jól magatokat a bőrötökben? El meritek fogadni magatokat Isten ajándékának akkor is, ha nem mennek jól a dolgok? Sokan szenvednek attól fiatalok és felnőttek is, hogy nem merik elhinni, hogy szerethetőek. A fegyverkereskedelem mellett a legnagyobb piaca a kozmetikumoknak van. Nem fogadjuk el saját magunkat ajándékként. Félünk a haláltól, s mindent megteszünk azért, hogy a kozmetikumok által szebbnek és egészségesebbnek tűnjünk a világ szemében. Aki elfogadja magát Isten szeretet-ajándékaként, annak soha nem kell sminkelnie. Önmagában szép, Isten ajándéka, s átragyog rajta Isten szeretetének szépsége.

Jézusnak szüksége van rátok, hogy meg tudjátok mutatni a mennyei Atya szeretetét az embereknek! Szeretni és szeretve lenni. Ez az emberlétünk lényege. Mindannyian tudtok szeretni, mert Isten Szentlelke, a szeretet Lelke ott van a szívetekben. Ha növekedni akartok a szeretetben, akkor ismerjétek meg jobban Jézust, Isten szeretetét, s tőle tanuljatok meg szeretni, ne a világtól.

A szeretet mércéje, mértéke számunkra nem a közvélemény, a divat, vagy az elvárások, hanem Jézus Krisztus. „Úgy szeressétek egymást – mondja Jézus –, ahogyan én szerettelek benneteket!” Ennek a szeretetben való növekedésnek az egyik fontos mozzanatát árulta el az apostolok cselekedeteiben a szerző: „a híveknek egy volt a szívük és a lelkük.”

Mindenki szenved a megosztottságtól. Ahol nincs egység, ott szenvedés van. Megosztott a szívünk az ítéletektől, előítéletektől, a haragtól és a gyűlölettől. Ahhoz, hogy megmutathassuk Isten szeretetét, egységet és békességet kell teremteni a szívünkben. Ki kell űznünk minden ítéletet, előítéletet, s ellene kell mondanunk a haragnak, törekedve a megbocsátásra és a kiengesztelődésre. Az első keresztényeket arról ismerték meg, hogy szeretettel voltak egymás iránt. Egy volt a szívük és egy volt a lelkük. Ez nem lehetetlen.

img 024

Jézusnak szüksége van rátok, de nemcsak egyénileg, hanem közösségileg is. Azért, mert csak közösségben lehet megmutatni azt, hogy Isten mennyire szeret minket. Megélhetjük a szeretetet egyénileg is, de Isten szentháromságos szeretetközösség. Ha Isten szeretetét szeretnétek megélni és megmutatni, akkor szeretetközösségbe kell szerveződnötök – fogalmazott a megyéspüspök, majd arra buzdította a jelenlévőket, hogy segítsék egymást a szeretetben való növekedés útján.

A teljes prédikáció meghallgatható:

A szentmise végén Dr. Háda László plébános beszámolt a tízéves plébánia életének legfontosabb pillanatairól, köztük arról, hogy 2021. július 25-én került kihirdetésre az a szentszéki kiváltság, mely szerint a zalakarosi plébániatemplomban a valóban bűnbánó és a szeretet által vezérelt krisztushívők számára Ferenc pápa engedélyezte a teljes búcsú elnyerését, amit a tisztítótűzben szenvedő hívek lelkeiért való közbenjárásra is fordíthatnak. A szentmisét követően a papság a templomkertbe vonult, ahol a megyéspüspök megáldotta az újonnan elkészült kültéri keresztutat.

***

Balás Béla kaposvári megyéspüspök 2014. április 27-én, Isteni Irgalmasság vasárnapján emelte plébánia rangra Zalakarost, kiszakítva a Galamboki Plébánia területéből. Az alapítás egyik oka, hogy Zalakaros közigazgatásilag várossá, idegenforgalmi központtá vált. A plébánia működésének kezdete egybeesett II. János Pál (a Kaposvári Egyházmegye alapítója, az Isteni Irgalmasság vasárnapja elrendelője) és XXIII. János pápák szentté avatásának napjával. Az új plébánia plébániatemploma az Isteni Irgalmasság templom lett.

Fotó: Kling Márk

Videó: Szerafin Zoltán

 
Read 702 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés