Tavaszi továbbképzési alkalmon vettek részt hitoktatóink

2024. március 21-én tavaszi központi továbbképzésre hívták a Kaposvári Egyházmegye hitoktatóit. Az alkalmon Varga László megyéspüspök köszöntötte a mintegy kilencven résztvevőt, majd a Szent Fausztina Irgalmasság Háza és a Fazenda da Esperança közösség szolgálatainak bemutatkozása következett.

img 002

A délelőtt folyamán Uzsalyné dr. Pécsi Rita tanár, neveléskutató „Mit tudhat? Mit még nem? – életkori sajátosságok, a személyiségfejlődés legfontosabb ismeretei a hitoktatás befogadásához” címmel tartott előadást. A tanárnő előadásában a különböző életszakaszú gyermekek agyi funkcióit vizsgálva kifejtette, melyek azok a területek, amelyeket fejleszteni szükséges, s melyek azok, amelyeket egy-egy időszakban inkább „pihentetni” érdemes a gyermekeknél, majd hangsúlyozta: a nevelés és a tanítás középpontjában az élmény - tapasztalat - azonosítás kiemelten fontos szereppel bír.

A neveléskutató előadását követően az egyházmegye életvédelmi referensei mutatkoztak be.

img 004

Udvardyné dr. Tóth Lilla és Udvardy Márton előadásában arról beszélt, hogy a hitoktatásban miként lehet nagyobb hangsúlyt fektetni az életvédelmi tevékenységekere. Gyakorlati példákon keresztül mutatták be azokat a működőképes modelleket, melyeket a tapasztalatok szerint érdemes bevinni a hittanórákra is. Beszéltek többek között a CSÉN, a Kilenc hónap – egy tanév, a TeenSTAR, a Ciklus-show és Titkos Küldetés gyakorlatáról is, illetve a lelki adoptálást is bemutatták a hitoktatóknak.

A programot a 15.00 órakor kezdődő püspöki szentmise zárta, melynek végén a jubiláló, immáron húsz éve hivatásukat gyakorló hitoktatók Szent Carlo Acutis oklevelet, a harminc éve szolgáló hitoktatók Szent Carlo Acutis-díjat is átvehettek Varga László megyéspüspöktől.

 
Read 505 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés