Püspöki szentmise a Kaposvári Börtönben

Advent harmadik vasárnapját megelőzően a Somogy Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézetbe látogatott Varga László megyéspüspök. A megyéspüspök a személyi állományért és a fogvatartottakért mutatott be szentmisét, melyről dr. Sitkei Lukács diakónus, börtönlelkész beszámolóját szerkesztve adjuk közre.

img 011

Intézetünkbe 2023. december 16-án ismét ellátogatott a Kaposvári Egyházmegye főpásztora, hogy Isten áldását kérje a börtönben szolgálatot teljesítőkre és családjukra, valamint a fogvatartottakra. A püspöki szentmise alkalmával lehetőség nyílt arra, hogy a Fazenda de Esperanca (Remény Udvara) missziósai, a Cursillo munkatársai és a Szeretet Misszionáriusai  is bemutatkozhassanak, tanúságot téve az életükben megtapasztalt, élő Názáreti Jézus Krisztusról. A büntetés-végrehajtásból szabadultak utógondozására minél nagyobb hangsúlyt kíván fektetni a Római Katolikus Egyház annak érdekében, hogy a visszaesés és a bűnismétlés csökkenjen, ily módon a bűntől szabadulhassanak az emberek és üdvösségre jussanak.

img 006

A Fazenda de Esperanca – A Remény Udvara a hazai büntetés-végrehajtásban is már jól ismert APAC-hoz hasonlóan brazil kezdeményezés. Egyedülálló módon, Magyarországon először a Kaposvári Egyházmegyében kezdi meg működését, Csákányban. Itt drog, alkohol és egyéb függőségekben szenvedő, illetve a büntetés-végrehajtásból szabadult embereknek kínálnak újrakezdési lehetőséget.

img 009

A szentmisén tanúságot tett a Kaposvári Cursillo közösségének két tagjai is. Spanyolországból indult közösség a Jezsuiták közreműködésével terjedt el a világon, azóta a büntetés-végrehajtásban számos jó tapasztalat és sorsfordító megtérések igazolják a börtöncursillo eredményességét. Több hazai BV Intézetben már rendszeresen szerveznek Cursillo-t, a tervek között szerepel a kaposvári intézetben való elindítása is.

img 002

A szentmisén bemutatkoztak továbbá a Szeretet Misszionáriusainak Kaposváron szolgáló tagjai. Teréz Anya Nővérei az irgalmasság testi és lelki cselekedeteit gyakorolva a szegények legszegényebbjeit szolgálják. Családokat látogatnak és segítenek, a gyermekeket szentmisére kísérik, illetve hirdetik a keresztény tanítást az utcán és a családoknál.

A szentmisét követően a megyéspüspök ajándékkal kedveskedett a börtönben szolgálatot teljesítő személyi állománynak, az intézet parancsnoka pedig megvendegélte egyházmegyénk vezetőjét.

Fotó: Kling Márk

 
Read 723 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés