„Életetek értelme és célja legyen a szeretetben való növekedés!” – Csillagtestvérek éjszakája Kaposváron

Az elhunyt gyermekekre emlékeztek advent második vasárnapján, december 10-én este a kaposvári Kossuth téren, a Csillagtestvérek éjszakáján.

img 017

Az egész világot átölelő gyertyagyújtás alkalmával a Föld minden pontján este 7 órakor gyújtják meg gyertyáikat az emlékezők, így amint egy gyertya elalszik az egyik időzónában, egy másik felgyullad. A fényhullám 24 órán keresztül öleli át a bolygót.

A megemlékezésen Varga László megyéspüspök osztotta meg gondolatait. – Akikre ma emlékezünk, már nincsenek köztünk, de élnek, odaát. Összekapcsol bennünket a szeretet, mely bennük sem szűnt meg. Nemcsak mi emlékezünk szeretettel rájuk, hanem ők is szeretnek bennünket, s mivel szeretnek, üzenetük van számunkra – fogalmazott a főpásztor, aki három üzenetet osztott meg az emlékezőkkel. – Az első üzenetük, hogy legyetek békességteremtők ebben a megosztott, erőszakkal teli világban. Őrizzétek, vagy teremtsétek meg a szívetek békéjét, mert minden háború a szívünkben jelenlévő megosztottságból, élőítéletből, vagy ítéletből születik. Legyetek békességteremtők a kapcsolataitokban, a családotokban, a házasságotokban, a körülöttetek élők felé. Bocsássatok meg, amikor vétenek ellenetek és kérjetek bocsánatot, ha ti követtétek el. Legyetek megbocsátók, kiengesztelődött szívűek, és akkor megszületik bennetek is a béke, s igaz lesz rátok, amit az evangéliumban olvasunk: „boldogok a békességteremtők, mert ők Isten fiai.”

img 010

A másik üzenet szeretteink részéről felénk, hogy az élet szent. Tiszteljetek minden életet, különösen az emberi életet. Akár magzati állapotban van, akár kifejlődött, akár egészséges, vagy beteg. Az élet ajándék. Nem mi teremtettük, hanem ajándékba kaptuk, ezért nem vehetjük el sem a másikét, sem a magunkét.

A harmadik üzenet odaát lévő szeretteink felől, hogy növekedjetek a szeretetben! Életetek értelme és célja legyen a szeretetben való növekedés. Szeressetek mindenkit, tágítsátok ki a szíveteket a szeretetben azok felé is, akik másképp gondolkoznak, akiknek más a bőrszíne, kultúrája és nyelve. Tágítsátok ki a szíveteket egészen az ellenségszeretetig, ami az evangélium szíve-közepe. Növekedjetek életetek végéig a szeretetben! – hangsúlyozta a megyéspüspök, akinek gondolatait követően emlékséta indult a Nagyboldogasszony-székesegyház előtti térre. Az emlékezők pillangóalakot formálva elhelyezték mécseseiket, mely a lelkek fájdalommentes búcsúzásának alakjává vált.

img 019

Az emlékezést Dr. Petró László református lelkipásztor imádsága zárta, majd a családok a magasba engedték a fehér héliumgömböket, melyekre elhunyt gyermeküknek szánt üzeneteiket fogalmazták meg.

Fotó: Kling Márk

 
Read 484 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés