Adventkor nincs egyedül az ember, ha kinyitja a lelkét

A kaposvári katolikus püspökség székházának nagytermébe hívták a szociális és gyermekvédelmi ellátórendszerben dolgozókat és ellátottakat, hogy közösen készüljenek az adventre. Tizedik alkalommal rendezett adventi léleknyitogatót a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) Somogy Megyei Kirendeltsége.

img 005

Mécsesekkel a kezükben szavaltak és énekeltek a közelgő karácsonyról a nagybajomi Kékmadár Gyermekotthon Vadkörte csoportjának növendékei. Lőrincz Sándor, az SZGYF Somogy Vármegyei Kirendeltségének társadalmi kapcsolatokért felelős referense köszöntötte a megjelenteket, majd a kaposvári katolikus megyéspüspök nyitotta meg a rendezvényt. Varga László olyan adventi találkozásokat kívánt mindenkinek, amelyek hozzájárulnak a szeretet növekedéséhez. A léleknyitogatón Kőszeghyné Raczkó Zsuzsanna evangélikus esperes, Petró László református lelkész és Rumszauer Miklós plébános, püspöki helynök tartott előadást.

 

– Mi is válhatunk ajándékká egymás számára – mondta Petró László. – Karácsony a testet öltés ünnepe, és a testet öltés ma is megtörténhet.

– Legyenek akár lelkészek vagy diakóniai munkatársak a segítő szolgálatban dolgozók számára az a legfontosabb, hogy hirdessük az embereknek: nem vagyunk egyedül – tolmácsolta az üzenetet a balatonboglári Kőszeghyné Raczkó Zsuzsanna. – Ilyenkor a karácsony előtti időszakban ugyanis sokan vannak, akik segítségért fordulnak hozzánk, a leggyakrabban azzal, hogy magányosak. 

– A keresztény életnek, ahogyan az emberi életnek is lépcsőfokai vannak – fejtette ki Rumszauer Miklós. – A mai kor emberének azonban alig van ideje, ezért ma mindenki a gyors megoldásokat választja a spiritualitásban is. 

Nábrádi Csilla, az SZGYF Somogy Vármegyei Kirendeltségének frissen kinevezett igazgatója zárszavában kitért arra, hogy a léleknyitogató találkozóval segítik a szociális és gyermekvédelmi ellátórendszerben dolgozókat, hogy ne csak a külsőségekben, hanem a szívekben is megvalósuljon a karácsony.

***

A békéért és a nyugalomért meg kell küzdenünk

A rendezvényen részt vett Biró Norbert, a Somogy Vármegyei Közgyűlés elnöke, és Dér Tamás, kaposvári alpolgármester is. Istennel, hazával és családdal biztonságosabb élni, hangsúlyozta köszöntőjében Gelencsér Attila, Kaposvár és a Zselic országgyűlési képviselője, aki megjegyezte, hogy a békéért és a nyugalomért meg kell küzdeni, mert manapság a nyugat-európai karácsonyi vásárok kiüresedtek, az emberek ugyanis félnek elmenni. Hozzátette, hogy a peremen élők, a hátrányos helyzetű családok, az elárvult gyermekek, és a beteg idősek helyzete a fokmérője annak, hogy milyen az egész társadalom állapota.

Forrás: Sonline.hu

Fotó: Kling Márk

Videó: Szerafin Zoltán

 
Read 471 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés