Egyházmegyei hittanversenyt rendeztek Lábodon

A Kaposvári Egyházmegye egész területéről érkeztek iskoláskorú gyermekek Lábodra, hogy részt vegyenek az egyházmegyei hittanversenyen. A mintegy négyszáz résztvevő – főként alsó és felső tagozatos gyermek – tudáspróbán, versmondásban és rajzolásban mérkőzött meg egymással.

img 021

– Az idei hittanverseny témájául a tízparancsolatot választottuk, a feladatok mindegyike ehhez a témához kapcsolódott – emelte ki Bognár Tamás lábodi plébános, hitoktatási referens. – A felsős és gimnazista diákok számítógépes teszt formájában, az alsósok pedig papír alapon válaszolták meg a tudáspróba kérdéseit. A legtöbb gyermek a rajzos versenyszámban indult, ők olajpasztellel, zsírkrétával, vagy éppen színesceruzával jelenítették meg a tízparancsolattal kapcsolatos ötleteiket.

img 004

A versmondók is több korosztályban képviseltették magukat, olyan verseket szavalva, amelyek egy-egy parancsolathoz kapcsolódtak – mondta el a hitoktatási referens, majd hozzátette: a kora délután folyamán, amíg a zsűri értékelt, külön foglalkozásokkal készültek a gyermekek számára. A kisebbeket kézműveskedni hívták, ahol dekupázs technikával kavicsra – mint ahogyan a tízparancsolat két kőtáblára íródott – ragasztottak fel a kőtáblákat megjelenítő rajzokat. A felsősök ez idő alatt egy előadást hallgathattak meg Tízparancsolat 2.0 címmel, mely a Z generációs fiatalok mai, modern nyelvezetén fogalmazott meg kérdéseket egy-egy parancsolathoz kapcsolódóan, elmélkedésre, további gondolkozásra invitálva őket.

img 011

A hittanversenyt Lassu István, Lábod polgármestere nyitotta meg. – Lábod község vendégváró település, ezért is örülök annak, hogy immáron második alkalommal vannak jelen ilyen sokan településünkön. Öröm számunkra, hogy az idei évben is községünk, a Lábodi Művelődési Ház, a Kótai Lajos Általános Iskola, illetve a Szeplőtelen Fogantatás Plébánia közössége együtt adhat otthont a hittanversenynek. Az a szó, hogy verseny, egy igazán nemes szó, azonban azt kívánom, hogy a mai nap minél inkább szóljon a találkozásokról és a barátkozásról, s kívánom, hogy mindenki érezze jól magát településünkön – zárta megnyitóbeszédét Lassu István, akinek szavait követően Varga László megyéspüspök köszöntötte a jelenlévőket.

img 002

– Néhány dolgot szeretnék megköszönni. Először is a lelkesedést. Jó dolog bejönni egy olyan helyre, ahol mintegy négyszáz lelkes hittanos készül a versenyre. Szeretném megköszönni a tudásotokat és azt, hogy hittant tanultok. Szeretném megköszönni a hitoktatók gyönyörű, áldozatos munkáját, akár a paptestvérek tanítanak benneteket, akár a hitoktatók – fogalmazott a főpásztor, majd a gyermekeket arra buzdította, hogy ne csak a tudásukkal, hanem a jócselekedeteikkel is versenyezzenek, minél több jót téve környezetükben. – Jézustól azt olvasom, hogy amerre járt, mindig jót tett. A mai nap különösen figyeljetek arra, hogy nagyon sok jót tegyetek egymással, s akkor azok is nyernek, akik nem érnek el helyezést a mai hittanversenyen – zárta köszöntőjét a megyéspüspök.

img 073

A verseny első helyezettjeit okosórával díjazták, a másodikok fülhallgatót kaptak, a harmadik helyezettek és a különdíjasok pedig a verseny logójával ellátott bögrét.

Díjazottak:

Rajz

1-2. osztály:

3. Filipovics Maja, Rózinger Marcell Lóránt – Somogyudvarhely

2. Vas Vivien, Kovács Emma Zsófia – Lábod

1. Dányádi Luca – Csurgó

 

3-4. osztály:

Különdíj:

- Villámok csapata – Mesztegnyő

- Huncutok csapata - Nagykanizsa

3. Gelencsér Zelinke Zója, Gelencsér Zejnep Anna – Nagyatád

2. Markovics Bianka, Bellai Korina – Barcs

1. Kovács Norina Dorka, Gyócsy Szófia - Öreglak

 

Felső tagozat és középiskola:

Különdíj:

- Kucsa Nimród – Csurgó

- Völfinger Kevin, Barnaki Boglárka Hanna – Böhönye

3. helyezett: Tulok-Kiss Borbála, Mulasics Míra – Nagykanizsa

2. helyezett: Benkő Fruzsina, Milávecz Regina – Nagykanizsa

1. helyezett: Kreisz Dalma, Zámbó Gréta – Nagykanizsa

 

Tudáspróba

2-3. osztály:

3. Szabari angyalok csapata – Zalaszabar

2. Talentum csapat – Barcs

1. Maszat csapat – Nagyatád

 

4-5. osztály:

3. Havasi Sára, Horváth Krisztina, Lénárt Angéla

2. Profiliga csapata – Nagybajom

1. Kavulák János csapata – Berzence

 

Felső korosztály:

3. Németh Korina, Németh Réka, Szegedi Hanna Zselyke – Nagykanizsa

2. Béres Annabella, Maronics Kinga – Berzence

1. Rituper Ruben, Gelencsér Gréta, Horeczki László – Nagyatád

 

Vers

Alsó tagozat:

Különdíj:

- Rotaru Levente Eduárd – Öreglak

- Ács Luca – Somogyudvarhely

3. Boros Janka – Tab

2. Kocsis Heléna – Barcs

1. Rencsár Szófia – Berzence

 

Felső tagozat:

Különdíj:

- Cziczelli Levente – Nagykanizsa

- Orsós Adrienn – Öreglak

3. Jakab Csenge – Csurgó

2. Kovács Hanka – Nagykanizsa

1. Juhász Amina – Nagyatád

 

Fotó: Kling Márk

 
Read 1498 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés