„Keresd a békét és járj utána!” - Ars Sacra Fesztivál Siófokon

Tizenharmadszor szervezte meg Soós Ferencné a Nyitott templomok napját a Szent Kilit római katolikus templomban, a 17. Ars Sacra Fesztivál keretében. Az idei rendezvénysorozat aktuális mottója: „Keresd a békét!”

379991413 1357679405072879 918753931185067386 n

„Most nincs béke a világban, ezért nagyon fontos beszélni róla és a szeretetről – mondta Várszegi Asztrik pannonhalmi emeritus főapát. – Az idézett mondat a szentírásból nemcsak felszólít, hanem meghív bennünket, hiszen a 34. zsoltár 12. verse így hangzik: „Fordulj el a rossztól, tedd a jót, keresd a békét és járj utána!”. Kényelmesek vagyunk, keresztények és nem keresztények, azt szeretjük, ha minden megvásárolható, márpedig a békét nem lehet a boltban megvásárolni. Tennünk kell annak érdekében, hogy utánajárjunk a békének. Jézus tanításában, a Hegyi beszédben azt mondja, „boldogok a békességesek, a békességes szívűek, mert Isten gyermekeinek hívják őket”. Ez ígéretes, mert ha béke van a szívedben, akkor békében vagy Istennel is, magaddal is és ha így képviseled a békét, akkor Isten gyermeke vagy. Imádkozzunk a mindennapi kenyérért és szívünk békéjéért is. Mert aki kér, az kap, kérjetek hát és kopogtassatok, mert akkor meg fogtok lepődni, de belülről nyílik majd meg egy ajtó. Hiszen Isten nem a felhők mögül kandikál alá, hanem a szívekből, tehát az ajtón belül van, ott kell megszólítanunk. Keresd tehát a békét, kopogtass, zörgess és ajtót nyitnak – nem kívülről, hanem belülről.”

379987565 1357679718406181 5439981137485820491 n

Várszegi Asztrik Rónay György Szerápion legendák című művéből is idézett. Ebben áll: „a pokol nem a mások, ha bennünk nincs pokol. Ha nincs mit égessen, fegyvertelen a láng. Mit lehet attól elvenni, aki mindent odaad? Mitől lehet megfosztani a semmiért sem törtetőt, a semmihez sem ragaszkodót? Egy angyal mindig készen áll, hogy érted jöjjön, ha szólítod. Ezért nincs is pokol, Szerápion, ha magadban kioltod. A másokét is….Jegyezd meg: bármely pillanatban kézen foghat – már kézen is fogott a Szabadság, és kivezet...”

„A szabadság tehát bármely pillanatban kézen foghat és kivezethet – keresd hát a békét, járj utána, így tanít az ars sacra, a szent művészet a cselekvésre” – fejezte be tanítását a nyugalmazott pannonhalmi főapát.

Bicsár László plébános és Witzmann Mihály országgyűlési képviselő köszöntötte az egybegyűlteket, a verses-zenés produkciók sorában fellépett a Siófoki Női Kar, valamint Siófok erdélyi testvérvárosából a Gyergyószentmiklósi Domokos Pál Péter Női Kórus is.

F.I.

Forrás:

https://siofok.hu/siofoki-hirek/keresd-a-beket-es-jarj-utana

 
Read 494 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés