Lelkigyakorlatra hívták a Kaposvári Egyházmegye hitoktatóit

2023. augusztus 14-16 között Bárdudvarnokon a Porta Pacis Lelkigyakorlatos Házban került sor az idei nyár végi, tanév előtti hitoktatói lelkigyakorlatra. A lelkigyakorlaton, melynek mottója „Meghívtál, hogy vízre lépjek” volt, 42 hitoktató vett részt.

img 002

Mindhárom nap programja szentmisével kezdődött, melyet először Bognár Tamás hitoktatási referens atya, majd az ezt követő két alkalommal Varga László megyéspüspök mutatott be. Tamás atya prédikációjában arra tanított, hogy miután Isten megteremtette az embert, fülébe súgta, hogy „Szeretlek!” – így az ember a szeretetre lett megteremtve. Püspök atya első prédikációjában azt a kérdéskört boncolgatta, hogy „Vágyakozunk-e a mennyországra?” – arra a mennyországra, amiben van remény, és távlati cél. A második szentmisében pedig azt tanította, hogy „Ha megbántott a testvéred, keresd a szinodális utat, legyen benne kommunikáció!”

Ezek a tanítások indították el a részben aktív, részben csendes lelkigyakorlat alatti tanításokat, melyeket Püspök atyától hallgathattak a résztvevők. A lelkigyakorlat aktív részében közösséget összekovácsoló programokat szerveztek a hitoktatóknak, melyből nem hiányzott a humor, a jókedv, a játék, a tó körüli séta nappal és éjszaka, a közös étkezések és beszélgetések, a csendes részben pedig mindenkinek volt kellő ideje a személyes lelki életével is foglalkoznia. A tanítások mélyebb tartalmát kisebb csoportokban beszélgethették át a hitoktatók, az elmélkedések között pedig csendes szentségimádásban lehetett Jézussal ezekről tovább beszélgetni, vagy imasétán részt venni. A tartalmas napokat zenés-énekes dicsőítő szentégimádással zárták a résztvevők.

img 016

A hely adottsága, a körülölelő természet szépsége, az együtt töltött harmonikus légkör, a mély és elgondolkodtató tanítások, egymás hitének szemlélése, a baráti és szakmai élmények megélése, a kapott tárgyi és lelki ajándékok mind hozzásegítették a résztvevőket a nagy egyházmegyei hitoktatói közösség, valamint a személyes lelki életük növekedéséhez, fejlődéséhez és erősítéséhez.

Forrás és fotó: Hitoktatási Iroda / Kaposvári Egyházmegye

 
Read 867 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés