„Nagy gonddal őrizd a szívedet!” – Ünnepi szentmise és kenyérszentelés Kaposváron

2023. augusztus 20-án a kaposvári Kossuth téren tartott ünnepi műsorral és kenyérszenteléssel, majd a Nagyboldogasszony-székesegyházban bemutatott szentmisével emlékeztek államunk alapítására.

img 013

A zászlófelvonást követően a Somogy Táncegyüttes és a Somogy Zenekar műsorát tekinthették meg a jelenlévők, majd Szita Károly, Kaposvár város polgármestere mondta el ünnepi beszédét.

– Szent István ünnepén az egységre, békére, összefogásra, a nemzet gyarapodására figyelünk, s figyelhetne Európa is. Szent királyunk volt ugyanis az első az egyházszakadás, vagyis 1054 óta, akit személyében szentként ismer el a nyugati és a keleti keresztény egyház is. Nagyszerű férfiú volt. Nem saját királyságát, hanem nemzete érdekeit tartotta szem előtt. Szigorú törvényekkel és méltányos regulákkal teremtett országot Európa közepén – hangsúlyozta a polgármester, akinek szavait követően a megyéspüspök megáldotta az új kenyeret.

img 011

– Kérj bölcsességet, nagy gonddal őrizd a szívedet és fogadd el, hogy nincs a kezedben az irányítás – foglalta össze az ünnep üzenetét a főpásztor prédikációjában. – Kérj bölcsességet Istentől! Korunk a tudománynak és a tudásnak a megszállottja. Minél több ismeretre akarunk szert tenni azért, mert azt gondoljuk, hogy akkor van igazán hatalom a kezünkben, ha minél többet tudunk. Azonban a dolgok megismerése önmagában kevés. Szükség van felismerésre, bölcsességre. Bármennyit tudhatunk meg önmagunkról, vagy a világunkról, fel kell ismernünk, hogy egy titokkal állunk szemben.

Az alázatos tudósok be merik vallani, hogy minél több ajtót nyitnak ki az ismeret útján, annál több ismeretlen ajtóval találkoznak. Egy misztériummal állunk szemben. Megismerheti bárki teljesen önmagát? Mire megismerné, már változik, mert öregszik. Múlnak az évek. Megismerheti bárki a társát, vagy a gyermekét teljesen? A válasz egyszerű: sok mindent ismerhetünk róla, de teljesen nem ismerhetjük meg. Megismerheti bárki közülünk Istent? Sokat ismerhetünk meg Istenről, de nem tudjuk befogni a tudásunkkal.

img 016

Szükségünk van bölcsességre, felismerésre. Szükséges felismernünk, hogy miként van jelen az ismeretlen a megismertben, s hogy miként van jelen a természetfeletti a természetesben. Mindegyikünknek van fizikai, pszichikai, szociológiai és intellektuális leírása. Megismerhetjük, de hogy miként van jelen Isten Szentlelke bennünk, s hogy miként van jelen és hogyan működik a kegyelem az életünkben, azt nem tudhatjuk. Felismerhetjük, ha kérjük a bölcsességet Istentől.

És ugyanígy a történelem eseményeit láthatjuk és értékelhetjük ugyan, de nem tudjuk, hogy miként van jelen Isten országa országunk történelmében. Ahhoz bölcsesség kell. Csendben fel kell ismerni Isten jelenlétét, az ő kegyelmének működését. Akik bölcsek, azok nem rohangálnak.

Akik bölcsek, azok nem pörögnek, hanem csendben vannak, mert betölti őket a csodálkozás Isten hatalmas művein. Az emberekben, a társadalomban, önmagunkban, egyházunkban és a történelemben. Kérj bölcsességet, hogy láss, és ne csak nézz, s hogy felismerd a dolgok természetét, és ne csak megismerd azokat.

„Nagy gonddal őrizd a szívedet – hallottuk a példabeszédek könyvéből –, mert belőle indul ki az élet.” A Biblia a szívet jelöli meg az emberi lény középpontjának, mert ott van jelen az Isten. Ez a szív több mint az az izomcsomó, ami lüktet és áramoltatja az éltető vért a testünkben. A Biblia Isten lakóhelyének tekinti a szívet.

img 021

Őrizd tisztán a szíved, vagyis éheztesd ki a benned lévő bűnöket és növeld a benned lévő jóságot, fényt, szeretetet. Minél többet beszélünk a rosszról, a sötétről, a bűnről, a hiányról, annál jobban leköti a figyelmünket és annál nagyobbra hizlaljuk körülöttünk, növelve az erejét magunkban. Minél kevesebbet beszélünk a rosszról, bűnről, hiányról, annál jobban elsorvad, és élettelenné, erőtlenné válik, mert nem adunk neki helyet a szívünkben, hogy elborítsa a vágyainkat, gondolatainkat, érzéseinket és lényünket.

Minél többet beszélünk a gonoszságról és a bűnről, annál nagyobb a félelmünk és fájdalmunk, miközben azt hisszük, hogy segítettünk ezen a világon, mert kimondtuk. Amiről igazán beszélni kell, ami igazán szóra érdemes, az a bennünk és közünk lévő jóság, az áteredő jóság, amely minden gyermekben, fiatalban és embertestvérünkben jelen van. A bölcsek látják. Beszélnünk kell az igazságról, minden oldalról hiszen minden oldalról nyomják ránk a hazugságot, melyről ha sokat beszélünk, az növekszik. Azonban, ha az igazságról beszélünk, akkor az fog növekedni, és a világosság, a fény tölti majd be a gondolatainkat, a szívünket, a lényünket, s meghátrál a bennünk és körülöttünk lévő sötétség. Nagy gonddal őrizd a szívedet, mert belőle indul ki az élet! – hangsúlyozta a megyéspüspök prédikációjában.

Fotó: Kling Márk
Videó: Szerafin Zoltán

 
Read 747 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés