„Mária felkelt és sietve útnak indult.” – Beszámoló az Ifjúsági Világtalálkozóról

Egyházmegyénkből összesen hat fiatal érkezett Portugáliába, hogy részt vegyen az idei Ifjúsági Világtalálkozón. Alábbiakban Gyürüsi Zsolt beszámolóját adjuk közre.

img 011

„Mária felkelt és sietve útnak indult.” (Lk 1,39). Ferenc pápa ezt a rövid kis szentírási szakaszt tette meg az Ifjúsági Világtalálkozó mottójává.

Máriához hasonlóan kis csapatunk is útnak indult, hogy részt vegyen az Emmánuel Közösség által szervezett előtalálkozón Coimbrában, valamint Lisszabonban az Ifjúsági Világtalálkozón. Az előtalálkozón több mint 4000 fiatallal vettünk részt, mely során dicsőítés, előadás, majd kiscsoportos beszélgetés és szentmise volt a fő program, de természetesen a szabadidőben volt lehetőségünk megtekinteni a várost is. Mielőtt azonban utunk célpontjába értünk volna, eltöltöttünk egy napot Fatimában is, ahol megjártuk a Calvário Húngarót, a Magyar Keresztutat, amelyet az emigráló magyarok adományaiból építettek, majd a nap zárásaként szentmisén vettünk részt.

img 016

Lisszabonba érkezve fokozódott a hangulat és a tömeg is. Az első napon meglátogattunk egy múzeumot, majd részt vettünk a nyitómisén, melyet Manuel Clemente bíboros, lisszaboni pátriárka mutatott be és bátorított mindenkit, hogy érezze magát otthon Lisszabonban.  A második naptól kezdve a délelőtti programunk a magyar nyelvű katekézis, majd szentmise volt, melyen részt vettek a határon túli magyar egyházmegyék zarándokai is. A katekéziseket és a szentmiséket a résztvevő magyarajkú püspökök tartották. A délutánok folyamán különböző programokon vehettünk részt, legyen az koncert, szentségimádás vagy akár városnézés. A találkozó csúcspontja a Ferenc pápával való imavirrasztás, valamint a zárómise volt. A helyszínen 1,5 millió fiatallal együtt hallgathattuk a Szentatyát, aki az öröm misszionáriusaivá hívott minket, hogy átadjuk az örömünket másoknak is.

img 011

Lehetne sorolni a nehézségeket és a fáradtságot is, amivel egy ilyen zarándoklat jár, de hálát adni mindig fontosabb azokért a kis apróságokért is, amit megtapasztaltunk. Hálás vagyok a helyiek vendégszeretetéért, a régi és új barátságokért, a mosolyokért és a vicces pillanatokért. Külön élmény volt megtapasztalni az Egyház egyetemességét és fiatalságát, mert igenis az Egyház fiatal!

Köszönjük mindenkinek, aki imádságban kísérte az utunk!

 
Read 682 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés