Katolikus Zenei Tábort szerveztek Balatonbogláron

Augusztus 13-án szentmisével vette kezdetét a KAZETTA – Katolikus Zenei Tábor Balatonbogláron. Az immár hagyományosan meghirdetett, egyhetes tábor célja, hogy a magyar katolikus könnyűzene művelőinek lehetőséget és motivációt adjon a szakmai fejlődésre.

img 003

– A tábornak jól kialakult struktúrája van. A délelőtt folyamán a táborozók öt napon keresztül professzionális ének- és zenetanároktól tanulnak hangszeres játékot, éneket, szolfézst és improvizációt – emelte ki Marczell Márton, a KAZETTA egyik szervezője. – A negyvenöt perces egyéni órákat követően, a délután folyamán kurzusok és zenekari gyakorlatok várják a résztvevőket, ahol másfél órás blokkokban zenekarokba osztjuk a táborozókat és tanár vezetésével készülnek a szombati zárókoncertre. Ezáltal mind az egyéni énekes és hangszeres zenélésbe, mind pedig a csapatban zenelélésben tanár segítségével tudnak fejlődni a résztvevők – hangsúlyozta Marczell Márton, majd hozzátette: jövőre is megszervezik majd a tábort, ahová szeretettel várják az ország különböző pontjairól mindazokat, akik részt vesznek a liturgia zenei szolgálatában.

img 001

A Szent Kereszt Felmagasztalása-templomban bemutatott szentmisét Varga László megyéspüspök celebrálta, melynek elején Csanády Lőrinc, a KAZETTA tábor másik szervezője köszöntötte a megyéspüspököt és a résztvevőket.

– Volt-e már olyan helyzet az életetekben, amikor meg kellett tanulnotok vízen járni? A keresztényeknek lehet, hogy tananyag a vízen járás. Péter és a többi tanítvány sok mindent megtanult a halásziskolában a bárkáról, a tóról, a viharokról, a vitorlákról. Egy dolgot azonban biztosan nem tanultak meg: azt, hogy a vízen lehet járni. Ez kimaradt a tananyagból. Úgy gondolom, ez a keresztények tananyagából is kimaradt, pedig a hit lépései mindig vízen járásra késztetnek bennünket. Olyankor, amikor olyan helyzetbe kerülünk, hogy nagy az ellenszél és viharban vagyunk, s minden összeomlani látszik. Nem volt elég a vihar, a hullámok, még egy „kísértet” is ott volt a tavon. Elég nehéz helyzetbe kerültek az apostolok, s ekkor Péter Jézus kérésére elindul a vízen – emelte ki a megyéspüspök, majd saját püspöki kinevezése kapcsán beszélt a vízen járásról.

A prédikáció teljes egészében meghallgatható:

Fotó: Kling Márk
Videó: Szerafin Zoltán

 
Read 456 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés