„Éljetek mindenkivel békességben!” – Te Deum Zalaszabaron

2023. június 15-én tartotta év végi hálaadó szentmiséjét a Szent Gellért Római Katolikus Iskola és Óvoda zalaszabari Sík Sándor Tagintézményének közössége. A Szűz Mária Neve-templomban celebrált szentmisét Varga László megyéspüspök mutatta be Kelemen István plébános koncelebrálásával.

img 001

– Jézus arra hív bennünket az evangéliumban, hogy éljünk békességben mindenkivel. „Amikor tehát áldozati ajándékodat az oltárhoz viszed, és ott eszedbe jut, hogy testvérednek valami panasza van ellened, hagyd ott ajándékodat az oltár előtt, menj el, békülj ki előbb testvéreddel…” – olvassuk az evangéliumban. Jézus boldognak nevezi a békességteremtőket. Azt mondja, hogy ők Isten fiai.

A békességteremtés nem megy magától. Mindig megsebződünk, ha megbántanak, megítélnek bennünket, vagy ha rosszat hallunk másoktól önmagunkról. Olyankor a szívünk haragossá, békétlenné válik. Ha a haragot nem kezeljük a szívünkben és eluralkodik, akkor átváltozhat gyűlöletté és megosztottsággá. Megbetegszünk lelkileg, majd a harag miatt testileg is. Ezért törekedjetek arra, hogy a szívetekben megőrizzétek a békét. Ennek első lépése, hogy fel kell ismerni azt, hogy harag van a szívemben.

img 005

Jó lenne úgy lezárni a tanévet, hogy végiggondolom azt, hogy van-e lelki értelembe vett nehéz emberem? Olyan, akivel nem szívesen találkozom, nem szívesen ülök vele egy padba, vagy beszélek vele. Van-e olyan ember, akivel nem jó találkoznom?

Ha van ilyen, akinek nem tudok örülni, akkor ő az, akivel szemben gyakorolnom kell a békességteremtést. Ha van ilyen, akkor el kell határoznom azt, hogy lemondok az ítélkezésről, melynek az egyik legkifinomultabb formája a pletyka, amikor a másikról a háta mögött rosszat mondok. Akiről rosszat mondtál, annak a hírnevét rontod és akadályozod a többieket abban, hogy tiszteljék és szeressék őt bizalommal.

img 002

Nemcsak lemondani kell a rosszat mondásról. Ennél többet kér tőlünk az evangélium. Azt kéri, hogy bocsássunk meg. Akivel megsebződtünk, akire nem szívesen gondolunk, vagy rossz gondolataink vannak vele kapcsolatban, azzal keresni kell a találkozást, hogy ki tudjunk engesztelődni vele és ki tudjuk mondani neki azt, hogy kérlek, bocsáss meg nekem, vagy épp azt, hogy megbocsátok neked. A megbocsátás a békességnek, a szívünk békéjének feltétele. Aki nem bocsát meg, abban ott marad a harag és aztán a legváratlanabb helyzetekben és pillanatokban tör elő, rombolva a kapcsolatait.

Az evangélium még tovább megy, s nemcsak azt kéri, hogy bocsássatok meg. Jézus azt kéri, hogy szeressétek az ilyen embereket. Tegyetek jót velük. A legegyszerűbb jócselekedet azzal, aki nehéz emberünk, hogy áldást kérünk rá a Jóistentől. Ez nem kerül semmi fáradtságba, de csodát tud művelni. Amikor áldást kérek valakire Istentől, akkor az a csoda történik, hogy nemcsak az övé, hanem az én szívem is elkezd változni.

img 014

Éljetek mindenkivel békességben! Ezt kívánom az előttetek lévő nyárra és így adjatok hálát az elmúlt év minden ajándékáért – fogalmazott a megyéspüspök prédikációjában, mely teljes egészében meghallgatható:

Fotó: Kling Márk

Videó: Szerafin Zoltán

 
Read 808 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés