Visszaemlékezés az elmúlt 30 évre – Nagyboldogasszony Iskolaközpont

A Kaposvári Egyházmegye alapításának harmincadik évfordulójára készülve visszaemlékezünk az Egyházmegye meghatározó eseményeire.

img 001

Szabados Péter, Kaposvár polgármestere iskolaalapítással bízta meg a római katolikus egyházat, illetve dr. Baróti János kanonokot, a kaposvári Nagyboldogasszony Plébánia apát-plébánosát. Az egyházmegye – a tulajdonjogok rendezéséig – térítési kötelezettség nélkül használhatja az egykori zárdaépületet. Szeptember elsejétől itt kap helyet a katolikus gimnázium, amelynek tanulói más vallásúak is lehetnek.

Lőrincz Sándor

Megjelent a Somogyi Hírlap 1991. március 30-i számában.

***

Veni Sancte

A város új gimnáziuma 64 tanulójának ajkáról 1991. szeptember 2-án hangzott fel az isteni segítséget kérő szent ének: „Veni Sancte, Spiritus” – „Jöjj, Szentlélek Úristen!”… És ezzel a szervezés, előkészítés hónapjai után megkezdődött a tanév egy olyan középiskolában, amilyen Kaposváron soha nem működött: a város történetének ugyanis ez volt az első római katolikus középiskolája.

Lőrincz Sándor

Megjelent a Somogyi Hírlap 1991. szeptember 3-i számában.

***

Az évek során egyre nagyobb igény mutatkozott az iskolaépület bővítése iránt, melyet több ütemben végeztek. 1998 nyarától a Zárdaépület külső-belső átalakítását végezték, majd a felújítás második, meghatározó ütemeként a gyerekek még abban az évben, tanévkezdésre használatba vehették a város első elemi iskolájának, „A haza kis polgárainak” címzett épület újjávarázsolt helyiségeit. Az egyházmegye vezetői – Balás Béla megyéspüspök és Rózsás László gazdasági helynök – ezután már az építkezés harmadik ütemének anyagi forrásait fontolgatták. A rövid távú tervek a tornacsarnok megépítését, a konyha, ebédlő és a kazánház elkészítését célozták meg. Akkor még csak a bátrabbak sejtették, hogy a szép elképzelés a 2001/2002-es tanév kezdetére valóra válik.

Forrás: katgim.hu

***

img 006

Áldás a Nagyboldogasszonyra

Remélem, hogy ez egy pünkösdi iskola lesz. Annyi érték halmozódik fel, hogy nem fér bele az épületbe. Kitárulnak az ajtók, az ablakok és egy új, tartalmasabb nemzedék lép az épületbe. Ha a Szentlélek indítja innen a fiatalokat, akkor unikum lesz a gimnázium a Dél-Dunántúlon.

Balás Béla megyéspüspök mondta ezt tegnap, amikor megáldotta a felújított Nagyboldogasszony Római Katolikus Gimnáziumot. A rekonstrukció Kővári Ágota tervei alapján készült, a kivitelező pedig a kaposvári Mozaik kft volt. A felújítás költségeinek jelentős részét, a német Renovabis segélyszervezet biztosította. A tegnapi meghitt ünnepségen a gimnázium kórusa énekelt, s kicsik és nagyok köszöntötték verssel, és gitárszóval a résztvevőket. Új számítástechnikai tantermek és nyelvi laborok létesültek, és egy több mint száz négyzetméteres könyvtárral bővült az iskola. Az impozáns épületben Garai László igazgató vezette körbe a vendégeket; köztük volt dr. Mátrai Márta országgyűlési képviselő (Fidesz), valamint dr. Gyenesei István, a megyei közgyűlés elnöke, aki az iskola születésénél „bábáskodott” 1991-ben.

Lőrincz Sándor

Fotó: Szörényi Jánosné

Megjelent a Somogyi Hírlap 1999. május 22-i számában.

***

img 014

Beruházás a diákok egészségéért

Befejeződött a Nagyboldogasszony Katolikus Gimnázium és Általános Iskola bővítése, átalakítása és felújítása. Az utóbbi években mintegy egymilliárd forintot fordítottak az épületegyüttesre. A tegnapi ünnepélyes átadáson elhangzott: az új épületszámyban kapott helyet a tornacsarnok, az étterem és egy tanterem is. Garai László, az intézmény igazgatója elmondta: 2001. szeptember 21-e piros betűs nap az iskola történetében.

– A termek fölszereltsége és az eszközök meg­felelnek a korszerű oktatás feltételeinek – hangsúlyozta az igazgató. – A szép kivitelű tornacsarnok mindenben megfelel a fiatalok testnevelési igényeinek. Mint látható, a keresztény embertől sem áll távol a mozgás öröme. A katolikus kerettantervben az első helyen a hittan áll, ezt szorosan követi az osztályfőnöki és a testnevelési óra. Több kiváló sportolóval büszkélkedhet a gimnázium, a világbajnokok és az aranyérmes fiatalok példaképként állnak diákjaink előtt.

Az iskola fontosnak tartja az egészség megőrzését is – tudtuk meg. Balás Béla megyés püspök elismerő okleveleket adott át az építészmérnöknek, a tervezőnek, a kivitelezőnek, illetve annak a német szakembernek, aki támogatta a beruházást. Dr. Pálinkás József oktatási miniszter kijelentette: az iskola nemcsak fizikailag áll készen, szellemiekben is teljesíti mindazt, amit egy oktatási intézménynek kell.

– Fontos a tehetség és a képességek kibontakoztatása, hiszen ettől válnak boldoggá és egészségessé az emberek – mondta a szaktárca vezetője. – Az iskola élő kapcsolatban kell legyen a közösséggel. Segít megtalálni a rend és a szabadság közötti helyes arányt. Azt kívánom, hogy váljon ez az intézmény otthonná a diákok, a tanárok és a szülők számára is.

Balás Béla megyés püspök áldotta meg, majd kifejtette: itt olyan semleges oktatást nyújtanak a diákoknak, amelyben figyelnek a személyiségükre. S azt kívánta a tanulóknak: gazdagodjanak szép élményekkel, törekedjenek a jóra és emberi kapcsolataikban verjen gyökeret a szeretet.

Elhangzott: sikerült úgy bővíteni az épületet, hogy megmaradt a régi patinája. Egyre jobb a tanulók összetétele, az iskola célja összegyűjteni azokat a diákokat, akik értelmiségi pályára készülnek. Néha úgy tűnik, széllel szemben próbálkoznak, de a szülőkben élnek még erkölcsi értékek és ezt szeretnék gyermekeikben is tovább örökíteni. Garai László elmondta: formálódik a tanári kar is. Van olyan pedagógus, aki valamikor a katolikus gimnáziumban érettségizett. Több óraadó is jelezte, hogy szeretne főállású tanárává válni az intézménynek, mert itt még a gyerekek is mások.

A gimnázium számokban

Húsz tanterem van az épületben. Két csoportszobában internetezhetnek a diákok, négy nyelvi terem áll a rendelkezésükre, valamint egy nyelvi labor. Most 497-en tanulnak az intézményben. A két természettudományi előadó mellett művészeti termet is kialakítottak, az utóbbi a kidolgozás alatt álló zeneoktatás színhelye lehet.

Szabó Kinga

Fotó: Szörényi Jánosné

Megjelent a Somogyi Hírlap 2001. szeptember 22-i számában.

A Nagyboldogasszony Iskolaközpont történetéről bővebben:

https://www.katgim.hu/iskola/iskolank-tortenete/

***

Ünnepeljünk együtt 2023. május 27-én, a Kaposvári Egyházmegye alapításának harmincadik évfordulóján!

Információ és regisztráció: kaposvar.egyhazmegye.hu/egyhazmegyeinap

 
Read 910 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés