„Jöjjetek, Atyám áldottai!” – Tavaszi Egyházzenei Napot tartottak Balatonlellén

2023. április 22-én, szombaton a balatonlellei Szentháromság-templomban rendezték meg az I. Tavaszi Egyházzenei Napot. A hagyományteremtő alkalomra mintegy százötven fiatal zenész és énekes érkezett az Egyházmegye különböző pontjairól, illetve határainkon túlról, Erdélyből is érkeztek résztvevők.

img 014

– Tavaly ősszel a XX. Egyházzenei Napra gyűltek össze a Kaposvári Egyházmegye területén szolgáló egyházzenészek. Az Egyházzenei Nap kapcsán fogalmazódott meg az ötlet, mely szerint az Egyházmegyében élő fiatalokat is meg kellene szólítanunk valamilyen módon, hiszen szükségesnek érezzük, hogy ők is megismerkedjenek az egyházzenével és megszeressék azt – hangsúlyozta Szili Zoltán egyházmegyei zeneigazgató, az alkalom egyik szervezője. Hozzátette: az egyházi iskolákból érkező kórusok mellett a templomi hitoktatók csoportjai is megjelentek a mai napon, akiket Farkasné Magyar Anikó hitoktatási szakmai vezető, a zenei nap másik szervezője gyűjtött egybe.

– A hitoktatás során személyesen találkozunk a gyermekekkel, s kiemelten fontos, hogy már ott megszólítsuk őket, elültetve bennük a jó magot, s megmutatva, hogy az Egyházban nemcsak, mint hallgatóság kell részt venni, hanem egy tevékeny, alkotó közösség vagyunk. Fontosnak tartjuk, hogy erősítsük a gyermekekben az egységet és a tenni akarást, meghívva a fiatalokat a liturgián való tevékeny részvételre akár a zenei, akár a felolvasó szolgálat gyakorlása által, vagy a ministrálásba való bekapcsolódással – fogalmazott Szili Zoltán.

img 027

Az Egyházzenei Nap közös énekpróbával vette kezdetét, melyet követően a délelőtti püspöki szentmise zenei szolgálatát együtt végezték a jelenlévő kórusok. Varga László megyéspüspök a mennyek országáról beszélt prédikációjában.

„Jöjjetek, Atyám áldottai, vegyétek birtokba a világ kezdetétől nektek készített országot!” – idézte fel a szentmise bevonulási énekében hallott szentírási szakaszt a főpásztor, melynek kapcsán a gyermekeket kérdezte. – Akartok-e a mennyországba jutni? Remélem, találkozunk majd ott, abban az országban, melyet kezdetektől az Atya áldottainak készített a Jóisten.

Kik az Atya áldottai? Ez a szentírási mondat akkor hangzik el, amikor Jézus az utolsó ítéletről beszél. Ezt mondja: „éhes voltam és ti ennem adtatok; szomjas voltam, és ti innom adtatok; idegen voltam, és ti befogadtatok; ruhátlan voltam, és ti betakartatok; beteg voltam, és ti fölkerestetek; börtönben voltam, és ti meglátogattatok!”

img 010

Ezt hallván megkérdezik Jézustól, hogy mikor látták őt éhesen, betegen, vagy szomjasan? Jézus ekkor megdöbbentő dolgot mond: „bizony, mondom nektek: amit e legkisebb testvéreim közül eggyel is tettetek, velem tettétek” – vagy velem nem tettétek.

Vár ránk egy gyönyörű ország. A Szentírás úgy hívja, hogy a mennyek országa. Aki oda szeretne kerülni, az véleményem szerint valóban oda fog kerülni, mert a Jóisten is azt akarja, hogy oda kerüljetek, s ha ti is azt akarjátok, hogy ott legyetek, akkor a kettő együtt sikerülni fog. Istennel minden lehetséges.

Mi kell ahhoz, hogy valaki a mennyek országába kerüljön? Erre a legtöbben ezt válaszolják: az, hogy jó legyen. Ez igaz, de nem elég jónak lenni, jót is kell tenni. Jót kell cselekedni a társainkkal, testvéreinkkel, szüleinkkel, nagyszüleinkkel. A tanárainkkal, a templomba járókkal és a templomba nem járókkal, illetve a jókkal és rosszakkal is.

Jót kell tenni, mert a Jóisten is felkelti napját mindenkire, akár jó, akár rossz. Esőt ad mindenkinek, akár jó, akár rossz, s nekünk olyanná kell válnunk a szeretetben, mint amilyen a Jóisten. Ez nem lehetetlen. Mindegyikőtökben ott lakik Isten szeretetének Szentlelke, aki át tudja formálni annak az életét, aki együttműködik vele – fogalmazott a főpásztor prédikációjában.

img 025

A szentmisét követően ebéddel, illetve városnéző kisvonattal várták a gyermekeket a szervezők. A kora délutáni órákban került sor az egyéni bemutatkozásokra, melyet egy többtagú szakmai zsűri értékelt. Az I. Tavaszi Egyházzenei Nap az oklevelek, emléklapok átadásával ért véget.

Fotó: Kling Márk, Szerafin Zoltán

 
Read 1723 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés