„Hit, Kultúra, Tudomány” a kaposvári Szent Margit-templomban

Február 6-án Földi László titkosszolgálati szakértő és felesége, Földi-Kovács Andrea újságíró, televíziós szerkesztő és műsorvezető tartott előadást „Külső-belső harcaink...” címmel a kaposvári Szent Margit-templom „Hit, Kultúra, Tudomány” című előadássorozatához kapcsolódva. Az alkalom szentmisével vette kezdetét, melyet Varga László megyéspüspök celebrált.

img 004

„Ha a búzaszem nem hull a földbe, és nem hal el, egymaga marad, de ha elhal, sok termést hoz” – idézte fel Jézus példabeszédét a megyéspüspök. – Életünkre, munkánkra, keresztény hivatásunkra egyaránt érvényes Jézusnak ez a néhány szava. A mag halála szökken szárba.

Jézus a halála előtt arról beszél, hogy „de hiszen éppen ezért az óráért jöttem…” Merünk-e úgy élni, mi keresztények, hogy életünk két legfontosabb pillanata a keresztségünk, amikor már meghalunk és új életet kapunk; és a biológiai halálunk pillanata? Ezért az óráért születtünk meg, hogy bemehessünk az Atya dicsőségébe. Akikre ma emlékezik az egyház, Miki Szent Pál és társai vértanúságára, azoknak az igazi reményük az örök élet, a mennyek országa volt.

Kortársaink figyelmének középpontjában az ember és a világ áll. Istennek csak olyan szerepet szánunk, hogy ha lehet, akkor adjon nekünk itt a Földön boldog, egészséges, sikeres életet. Jézus azonban ezeket nem ígérte meg követőinek, mikor meghívta őket. Egy egészen más ígérettel állt elő a mennyek országával kapcsolatban.

Ahhoz, hogy beléphessünk az élet teljességébe, meg kell élnünk a mag halálát – hívta fel a figyelmet a megyéspüspök, majd hozzátette: mindenki, aki lemond önmagáról és igent mond arra, hogy elajándékozza szeretetből másokért az életét, az a mag halálának a titkát éli.

A teljes szentbeszéd meghallgatható:

A szentmisét követően került sor Földi László és felesége, Földi-Kovács Andrea előadására, mely teljes egészében megtekinthető:

Fotó és videó: Szerafin Zoltán

 
Read 957 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés