Harangszentelés Attalában

Nagy öröm számunkra ez a mai ünnep. Utoljára 94 esztendővel ezelőtt, 1923-ban volt templomunkban harangszentelés. Az új harang közösségünk élni akarásának szimbóluma. Szent Anna és Lisieux-i Szent Teréz tiszteletére öntött új harangunk története három szálon fut.
 
 
 

Az első szál, templomunk 150 éves jubileuma. A templom történetének gyökere hosszú évszázadokkal elébbre nyúlik vissza. A feljegyzések szerint a XIV. században már temploma volt falunknak. A török időkben a település teljesen elpusztult, majd a XVII.-XVIII. század fordulóján kezdődött itt újabb fejlődés.
1867. október 20-án, 150 évvel ezelőtt volt a templom felszentelése Szent Vendel tiszteletére.
A harang történetének második vonala egy súlyos katasztrófa: A második világháború. Szinte minden faluban, városban hurcoltak el hadi célra harangokat a templom tornyából. Így esett ez itt is, amikor a körülbelül ekkora méretű középharangunkat elvitték. Az idősek közül többen emlékeznek arra a szomorú napra, amikor a harangot kivetették a toronyból. Több, mint hetven esztendővel ezelőtt keletkezett hiány pótlására kerül sor tehát ebben a jubileumi évben. Új harangunk ezért a béke szimbóluma is egyben.
A történet harmadik mindössze pár évre nyúlik vissza. Egy kislányról van szó. Egy hónapos volt, amikor e falak között megkeresztelték. Egy éves kora után pár hónappal, azon a szent estén, amikor minden gyermek a kis Jézus születésének és a vele járó ajándékoknak örül, ő nem tudott örülni. Nagy fájdalmai voltak ugyanis, ezért kórházba kellett vinni. Állapota igen súlyos volt. Egy hét múlva kiderült, hogy szenvedéseit egy férfiököl nagyságúra növekedett rosszindulatú daganat okozza. Műteni lehetetlen, ezért kemoterápiás kezelést kell alkalmazni. A helyzet csak lassan javult, ezért a kezelés elhúzódott majdnem fél évig. A gyermeket testileg ez nagyon megviselte, lelkileg azonban igazi, vidám kislány maradt. Szülei és a jóindulatú hívek több száz főnyi sokasága elhatározták, hogy hittel imádkoznak érte minden nap, amíg csak meg nem gyógyul. A szülők lisieux-i kis Szent Teréz közbenjárását kérték, hiszen ő írta: “Azzal akarom tölteni mennyországomat, hogy jót teszek a földön…. Vissza fogok jönni… Le fogok szállni… A jó Istennek minden kívánságomat teljesítenie kell az égben, mert a földön soha sem követtem a magam kívánságait!” Megdöbbentő, hogy Szent Teréz így élt: mindig Isten akarata szerint! Azóta öt év telt el: a kislány jól van. Szülei elhatározták, hogy hálájuknak hangot adnak. Kezdeményezték ezért a harang öntését. Melléjük állt egy másik család és a jóakaratú attalai hívek sokasága. A harang egyik védőszentje tehát ezért lett Szent Teréz. Alul ráírva a negyedik zsoltár egy mondata hirdeti: “Az Úr meghallgat, ha hozzá kiáltok!” A szülők hálát adnak, adjunk mindannyian hálát!
Köszönöm Püspök Atyának, hogy idejéből részt szakított számunkra a mai napon. Újabb 150 esztendőhöz ad most lendületet főpásztori szolgálata által. A harang reményeink szerint szeptember folyamán a toronyba kerül, hogy október 20-án az esti szentmise előtt testvéreivel együtt zenghessen hálát a templom születése napján. Október 22-én vasárnap, búcsú napján pedig a templom építtető Piarista Rend képviselőjét, Ruppert József atyát köszönti, aki a búcsúi szentmisét fogja délelőtt 11 órakor bemutatni. Erre az ünnepi alkalomra is sok szeretettel várunk mindenkit.